Merkelová, Macron a spol. v Sofii jedli, pili, hodovali… A zomkli sa proti Trumpovi

    0
    Sprava nemecká kancelárka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v Sofii (Autor: TASR)

    Nielen ostatné týždne jasne ukázali, že názory a postoje Donalda Trumpa a európskych vodcov sa v mnohom odlišujú. Pred niekoľkými dňami napríklad americký prezident vypovedal jadrovú dohodu s Iránom, ktorú naopak Merkelová a spol. chcú dodržiavať. Nezrovnalosti panujú medzi oboma stranami aj v otázke uznania Jeruzalema za výhradne hlavné mesto Izraela a následného presunu americkej ambasády.

    Pri spoločnej večeri v Sofii sa európski vodcovia netajili, že kroky amerického prezidenta im – na rozdiel od mäsových guliek či byvolieho steaku, ktoré servírovali bulharskí hostitelia – rozhodne nie sú po chuti. „Ak máte priateľov a spojencov, ako je Trump, potom už vlastne ani nepotrebujete nepriateľov,“ poznamenal údajne pri večeri tzv. prezident Európskej únie Donald Tusk a vyjadril tak názor väčšiny protiamerických európskych ministrov.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald Tusk

    Trumpa pritom v Bielom dome nedávno navštívili francúzsky prezident Emmanuel Macron aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Vysokí úradníci v zákulisí hovoria o tom, že výsledky oboch stretnutí nie sú veľmi optimistické a existuje len malá šanca, že sa vzájomné vzťahy v blízkom čase nejako výrazne zlepšia,“ píše server a dodáva, že všetci účastníci rokovania vyjadrili podporu pokračovaniu jadrovej dohody s Iránom.

    Európski vodcovia sa teda postavili na stranu Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie, ktoré sa spoločne s Ruskom, Čínou a Obamovou administratívou podieľali na uzavretí jadrovej dohody s Iránom. Trump ju od samého začiatku kritizoval a jeho názor nezmenili ani Macron a Merkelová, ktorí sa ho od predpokladaného odstúpenia od dohody s Iránom pri stretnutí v Bielom dome snažili odradiť. Ani jednému z nich sa to však nepodarilo.

    O plánovanej schôdzke amerického prezidenta s jeho severokórejským náprotivkom, ktorá sa má uskutočniť 12. júna v Singapure, sa ministri EÚ nezhovárali. Ide pritom o historické stretnutie a v súvislosti s tým padajú dokonca návrhy, podľa ktorých by si Trump zaslúžil Nobelovú cenu za mier. Napokon jeho predchodca Barack Obama dostal „nobelovku“ len po niekoľkých mesiacoch vo svojom úrade.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -