Matovič o Kiskových ambíciách: Ľudia vedia posúdiť, kto na barikádach stojí osem rokov. A ak príde akákoľvek nová strana, tak za ňou hneď neskočia

0
Igor Matovič (Autor: TASR)

Minulý rok v apríli Andrej Kiska celkom jednoznačne oznámil, že nebude zakladať politickú stranu a nebude kandidovať do národnej rady. V najnovšom rozhovore pre portál Aktuality.sk povedal, že iba hlupák nemení názory, pokiaľ sa menia okolnosti. Nevylúčil teda, že by založil politickú stranu. Čo si o tom myslíte?

V podstate som rád. Je iba na prospech veci, keď ktokoľvek, kto to myslí dobre so Slovenskom, založí politickú stranu, ktorej hlasy neprepadnú, čo by sa asi v Kiskovom prípade nestalo. Som rád komukoľvek dobrému, na dobrej strane brehu.

Dosť sa hovorí, že by budúca Kiskova strana zobrala hlasy Obyčajným ľuďom, ale aj SaS. Neobávate sa toho?

Nám Kiskova strana hlasy určite nezoberie. Myslím si, že veľa našich voličov je na nás dosť naviazaných a nemyslím si, že by to bola pre nás nejaká zásadná konkurencia. Určite nie. Skôr si myslím, že to bude strana, ktorá dá ponuku doterajším nevoličom a pritiahne ich k voľbám, čo by bolo dobré.

Z hľadiska hodnotovej orientácie ste vy orientovaní skôr konzervatívne a Kiskova strana by bola pravdepodobne viac liberálnejšia. Nevzal by vám však vašich voličov, ktorí vás nevolia pre hodnoty, ale pre frustráciu zo Smeru a boj proti korupcii?

Nerozumiem, prečo by nám ich mal zobrať. Je iné vnímanie Andreja Kisku ako prezidenta a iné ako predsedu strany. Áno, naši voliči podporovali Andreja Kisku v prezidentských voľbách. Ja som ho rovnako volil a aj som mu robil veľkú kampaň, ale keď príde do parlamentnej politiky, tak rozmýšľanie voličov a ich nároky sa zmenia a budú odlišné.

Kiskovi v parlamentnej politike iba fandím a nevidím najmenší dôvod, aby sme mali zo založenia jeho strany nejaké obavy alebo pocit ohrozenia. Až 40 % voličov nechodí voliť, takže v prvom rade Kiska zaloví tam. Bodaj by zalovil a dostal ľudí k urnám. Potrebujeme nabudiť nevoličov, pretože práve tí nám pomohli v roku 1998 zbaviť sa Vladimíra Mečiara. Teraz tu máme rovnaký vred menom Robert Fico, ktorého sa musíme tiež zbaviť.

Moja otázka skôr smerovala k tomu, že by vám Kiska mohol vziať voličov, ktorí vás volia z hľadiska boja proti Smeru, čo by teraz mohol reprezentovať aj on.

Opakujem, že nerozumiem, prečo by nám ich mal brať. Príde nová ponuka a voliči sa čiastočne prerozdelia. Myslím si však, že ja mám stabilnú skupinu voličov naviazaných na seba. Tí vidia, že ja osem rokov hovorím to, čo tu niektorí hovoria dva-tri mesiace od smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ľudia vedia posúdiť, kto na barikádach stojí osem rokov, a ak príde akákoľvek nová strana, tak za ňou hneď neskočia.

Andrej Kiska si pritiahne aj nových voličov. Čiastočne vezme nám, SaS, Sme rodina, Smeru, SNS a Mostu, ale to je normálna vec. Keď si človek sadne na jednu lavicu, kde sedia piati ľudia a sadne si tam šiesty, tak je tam pochopiteľne menej miesta. Vzhľadom na to, že dva milióny ľudí nechodí voliť, tak je tu ešte veľké pole neorané pre každého, kto to myslí dobre so Slovenskom.

Nemyslím si, že Kiska bude robiť nejakú Procházkovu Sieť, ktorá sa po budúcich voľbách vrhne Ficovi okolo krku. Tým pádom vítam takúto konkurenciu na našej strane brehu. Bodaj by to vyšlo.

Vy ste hovorili o Veronike Remišovej ako o budúcej premiérke. Viete si teraz predstaviť Andreja Kisku ako budúceho premiéra?

Bude musieť najskôr vyhrať voľby. Keď vyhrá, tak bude táto otázka na mieste. Premiér by mal byť ten, kto bude predsedom najsilnejšej budúcej vládnej strany. Uvidíme. Ring je voľný. Do volieb je približne šesťsto dní a máme sa na čo tešiť.

Ani vy ste ešte nevyhrali voľby a hovorili ste, že si Remišovú viete predstaviť ako budúcu premiérku.

Viem si predstaviť Sulíka ako premiéra, Veroniku Remišovú ako premiérku, ale aj Kisku ako premiéra. V opozícii je kopa ľudí, ktorí na to majú a ja som rád, že Kiska sa rozhodol, ako sa rozhodol. Mohol si povedať, že si bude doživotne užívať dôchodok a podpisovať knižky, ale on si povedal, že si vyhrnie rukávy a pôjde ten hnoj vykydať. Robím to osem rokov, takže keď príde niekto ďalší do chlieva, tak budem iba rád.

Ak by prišlo k možnej spolupráci s Kiskovou stranou, tak by nebola problémom rozdielna hodnotová orientácia obidvoch strán?

Budúca vláda bez Smeru bude určite spojenie konzervatívcov a liberálov. Nevyskladajú to ani jedni sami.

Ja osobne som hodnotový konzervatívec a ekonomický liberál. Naši voliči sú približne pol na pol. Máme aj liberálov, aj konzervatívcov. Našim voličom ide v prvom rade o to, aby štát dobre fungoval a aby nám nevládli skorumpovaní politici. Toto sú pre nich prioritné očakávania od politiky. Ideologické zafarbenie je pre nich až na druhom mieste. Podľa prieskumov máme najviac demokraticky cítiacich voličov a najviac eurooptimistických voličov.

Jednoducho som hrdý a pyšný na našich voličov. Vôbec si nemyslím, že keď príde nová strana, tak by zutekali preč. Ak by aj niektorí odišli a budú voliť niečo iné, čo bude v súlade s ich presvedčením a svedomím, tak to je len dobre, pretože v politike ide o svedomie. Nikdy som nechcel mať nezaslúženého voliča, ktorý by mi dal hlas so zaťatými zubami. Aj z toho dôvodu som na kandidátke vždy na poslednom mieste. Každý jeden hlas mám zaslúžený a nemyslím si, že by som svojich voličov zatiaľ v politike sklamal.

- Reklama -