Za smrť desiatok Palestínčanov vraj nemôže Izrael. Vinníkom je niekto iný

    0
    Palestínski demonštranti hádžu kamene na izraelských vojakov počas zrážok na hranici Izraela v pásme Gazy. (Autor: TASR)

    „Obete majú na svedomí palestínski extrémisti, na pranieri opäť stojí Izrael. Niet pochýb, že smrť desiatok ľudí je tragédia. Ale mali by sme posudzovať aj realitu, ktorá sa v tomto priestore odohrávala. Je úplne jasné, že Izrael si nemôže za žiadnych okolností dovoliť vpustiť radikálnych islamistov na svoje územie. A to ani pod dojmom údajného práva na návrat, v mene ktorého je Hamas ochotný obetovať bezpočet ľudských životov,“ myslí si Herzinger.

    Hamas bude podľa nemeckého komentátora utorkový incident opäť zneužívať v prospech svojej propagandy. „Bude líčiť Izraelčanov ako neľútostnú okupačnú silu, ktorá nemilosrdne likviduje neozbrojených demonštrantov. A zdá sa, že bude sláviť úspechy. Nielen arabské a ďalšie moslimské štáty, ale dokonca aj západní lídri ako francúzsky prezident Emmanuel Macron sú znepokojení konaním izraelských ozbrojených síl.“

    Ako nemecký komentátor ďalej píše, nebyť amerického veta, OSN by opäť zvalila všetku vinu na Izrael. „Ale Izrael môže zostať pokojný, pretože s palestínskymi radikálmi už strácajú trpezlivosť aj niektoré arabské štáty. Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman volá po mierovej dohode a iránsky režim, Islamský štát a Moslimské bratstvo označuje za ,trojuholník zla‘. Zdržanlivo potom k Palestíne pristupuje aj Egypt,“ pokračuje.

    „Káhira už dlhé roky úzko spolupracuje s Izraelom na boji proti islamizmu a samotnú Gazu rovnako dlho otvorene blokuje,“ dodáva Herzinger s tým, že z dlhodobého hľadiska sa tak môže vrátiť Hamasu súčasná nenávistná kampaň ako bumerang. „Objavujú sa navyše hlasy, že Trump už čoskoro predloží mierový plán, ktorý konzultoval s izraelským premiérom Netanjahuom a Saudskou Arábiou.“

    - Reklama -