Blaha tvrdo o Kiskovi: Strápnil sa ako malý chlapec. Raz ho nechajú povedať niečo bez Bútoru a toto je výsledok: hanba na štyri zimy

    0
    Poslanec strany Smer-SD Ľuboš Blaha (Autor: TASR)

    Minulý rok v apríli Andrej Kiska celkom jednoznačne oznámil, že nebude zakladať politickú stranu a nebude kandidovať do národnej rady. Pri otázke redaktora portálu Aktuality.sk, či tento výrok platí aj teraz, prezident priznal, že jeho predstavy sa zmenili.

    „Pomôžem si jedným citátom: iba hlupák nemení názory, pokiaľ sa menia okolnosti. Vražda vášho kolegu a jeho snúbenice zmenila moje pôvodné zámery. Ale o tom, čo spravím, potrebujem zodpovedne premýšľať a plánovať. Musím sa rozprávať s ľuďmi a to je teraz úloha najbližších mesiacov,“ uviedol Kiska s tým, že na prezradenie konkrétnych plánov potrebuje ešte čas.

    Kiska: Fico sa správa hanebne

    Kiska sa v rozhovore dotkol aj okolností, ktoré nastali akonáhle sa verejnosť dozvedela správy o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, pričom on bol na lyžovačke. Za to, že sa z nej rýchlo nevrátil, ho veľakrát kritizoval Robert Fico. „Bol som asi štyri hodiny od Bratislavy v Rakúsku s rodinou a deťmi na dlho plánovanej lyžovačke. Hneď od začiatku som mal hodinové telefonáty, riešil som, čo sa deje a ako reaguje vláda. Čakal som, ako sa situácia vyvinie. Neustále však narastalo moje sklamanie z reakcie vládnej moci. Vtedy som povedal rodine: balíme a ideme domov. Do toho času som skutočne očakával, že urobia kroky, ktoré však nenastali,“ reagoval prezident.

    Zároveň tvrdo skritizoval aj samotného Fica. „S poslancom Ficom som sa nevidel, odkedy mi oznámil, že nikam neodchádza. Ľudsky mi ho bolo tak trochu ľúto. Človek by si mal uvedomiť, že je čas odísť a mal som pocit, že on si to neuvedomoval. On videl len ulicu, médiá, prezidenta, ktorí ho vyhnali z úradu. Zrejme bol veľmi urazený. Myslím si, že na to, že bol trikrát premiérom, sa správa hanebne, ale to už je na voličoch, aby rozhodli,“ dodal.

    Blaha: Nemohol byť triezvy

    Tento rozhovor nenechal chladným predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľubošu Blahu zo Smeru. „Je zjavné, že Kiska pri tomto rozhovore nemohol byť triezvy. Nič pubertálnejšie som v živote nečítal. Kopance do Roberta Fica na úrovni stredoškolského chuligána. Duchovné posolstvo prezidenta sa dá zhrnúť do jednej vety nenávidím predsedu najsilnejšej strany, bodka. Waw, Mr. President,“ napísal na sociálnej sieti Blaha.

    Podľa poslanca je cynické, ako Kiska vysvetľuje svoju lyžovačku počas vraždy novinára. Dotkol sa aj jeho možného založenia politickej strany.

    „Zo svojho oportunizmu dokonca urobil múdrosť, keď povedal, že len hlupáci nemenia názory. Lenže klasici to nemyslia takto, pán prezident. Hovoria to v súvislosti s vedeckým výskumom a áno, ak vedec príde na niečo, čo neguje jeho hypotézu, tak zmení názor. Ale to nefunguje tak, že ho len tak ´mírnix-týrnix´ zmeníte štyrikrát počas jednej tlačovky raz rodina je dôvod na to, aby človek nebol v politike, ale vzápätí rodina nie je dôvod na to, aby človek neostal v politike. Preboha, však to kole oči. Zmeniť názor počas jednej tlačovky nie je múdrosť, ale kolosálna hlúposť. A áno, takýmto nemotorným spôsobom menia názory iba hlupáci,“ myslí si smerák.

    „Múdre nie je ani meniť názor podľa zmeny režimu, ako to Kiska urobil po roku 1989. Je choré, že on si takéto saltá mortale posvätí výrokom, že len hlupáci nemenia názor a tvári sa, že je vlastne úplne v porádečku, že sa z lídra Socialistického zväzu mládeže šmahom ruky stane ťažký proamerický kapitalista,“ dodal.

    Treba však pripomenúť aj Ficove vyhlásenia, keď v roku 2009 ubezpečoval na tlačovej konferencii, že do roku 2014 skončí v politike. „Ubezpečujem vás, že v roku 2014 ja už v politike nebudem,“ povedal Fico v odpovedi na otázku, či bude kandidovať v prezidentských voľbách.

    Ohrozenie pre Smer?

    Celý rozhovor Andreja Kisku pre Aktuality.sk bol podľa Blahu detinský. „Je smutné, že Kisku nechali takýto detinský rozhovor vypustiť. Strápnil sa ako malý chlapec. Raz ho nechajú povedať niečo bez Bútoru a toto je výsledok: hanba na štyri zimy.“

    Poslanec za Smer-SD si zároveň nemyslí, že by založenie Kiskovej strany ohrozilo terajšiu najsilnejšiu vládnu stranu. „Prosím vás, môžete niekto vysvetliť našim drahocenným novinárom aspoň základy slovenskej politiky? Napríklad to, voliči Smeru patria medzi najväčších odporcov Kisku, a preto ak si Kiska založí stranu, Smer to nemôže nijako oslabiť. Prečo by to niekoho z ľavice znervózňovalo? Po Matovičovi, Sulíkovi a Kollárovi ďalší multimilionár v parlamentnej politike. S kopou masla na hlave  nič nové! Veď si ho vychutnáme  ja sa neviem dočkať. Od rána do večera bude počúvať o svojich podvodoch. Čo má na tom Smer vyrušovať?“ pýta sa.

    „Kiskova strana ohrozí stredopravé, neoliberálne, proamerické subjekty. Sulíkovu SaS, Hlinovo KDH, možno Matovičovo OĽaNO, možno ďalšie stredopravé strany. A, samozrejme, tie jeho trojpercentné satelity, Progresívne Slovensko a Spolu. Kiska ide kanibalizovať pravicu, nie ľavicu. Prečo by, preboha, mal byť z toho Smer nervózny? SaS padne na osem percent, OĽaNO sa možno nedostane do parlamentu a KDH skončilo. Smer to jedine posilní,“ predpokladá Ľuboš Blaha.

    Blaha uzatvára svoj status tým, že sa mu celá situácia začína páčiť. „Kiska stráca nervy a stráca ich aj jeho novinársky fanklub. Robia školácke chyby. Kiskov rozhovor bol nedôstojný. A reakcie tlače sú smiešne. Začína sa mi to páčiť. Kiska zlyháva v priamom prenose, rozkladá sa a nekonečne sa strápňuje. Len zobrať pukance a sledovať to. Ja sa bavím,“ uzavrel.

    - Reklama -