Duka preberal v Budapešti štátne vyznamenanie: Krajiny „Vyšehradu“ už raz spoločne ubránili kresťanstvo pred Turkami, pripomenul

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: TASR)

    „Rád by som vyjadril moje poďakovanie za udelené vyznamenanie Stredného kríža s hviezdou maďarského Radu za zásluhy. Je to pre mňa veľká a nezaslúžená česť prevziať túto poctu v starobylom a slávnom parlamente na brehu modrého Dunaja, v parlamente, ktorý je symbolom vzkriesenia a zápasu maďarského národa za slobodu a samostatnosť,“ povedal Duka.

    Pripomenul, že Česko a Maďarsko spájajú spoločné dejiny. Český svätý Vojtech či maďarský svätý Štefan sa pokúšali realizovať jeden cieľ. Chceli vybudovať kresťanskú Európu. Maďari, Poliaci, ale aj Česi v priebehu storočí bránili kresťanskú civilizáciu pred tureckým nebezpečenstvom. Maďari pri obrane kresťanstva opakovane zaplatili krvavú obeť. Padla viac ako polovica maďarskej populácie. Nielen v mene tejto obete treba podľa Duku brániť kresťanské tradície a kresťanskú Európu aj dnes.

    „Toto dielo pokračuje v priebehu storočí v historickom a aktuálnom odkaze Vyšehradu. Arpádovská dynastia a litánie veľkých ženských postáv 13. storočia, ku ktorým patrí nielen svätá Alžbeta Uhorská, ale aj svätá Anežka Česká, nie sú len históriou, ale ich charizma je prítomná aj v našom 21. storočí, na úpätí 3. tisícročia,“ zdôraznil Duka.

    Nakoniec doplnil, že Maďari preukázali svoju statočnosť aj pri komunistickom povstaní v roku 1956. Duka si veľmi váži odvahu, ktorú vtedy Maďari prejavili.

    Celý prejav nájdete na webe DominikDuka.cz.

    - Reklama -