Došla nám trpezlivosť, naznačil vraj nemecký minister zahraničia vo Washingtone

    0
    Heiko Maas (Autor: TASR)

    „Ďaleko od kompromisu, tak znie hlavný výsledok cesty nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa do USA. Stretol sa nielen s ministrom zahraničia Pompeom, ale aj s Trumpovým poradcom Boltonom. Hlavnou témou bola iránska jadrová dohoda,“ píše server s tým, že Nemecko sa spolu s Veľkou Britániou a Francúzskom chcú dohody držať. Chcú mať totiž, rovnako ako Rusko a Čína, vplyv na autokratický režim.

    Návšteva podľa servera ukázala, aký poškodený je vzťah k transatlantickému partnerovi. „Spor o jadrovú dohodu je len špičkou ľadovca,“ dodáva server s odvolaním sa na Focus. Podľa neho totiž vydal Maas jasné posolstvo, podľa ktorého sa už Európa nechce nechať od amerického prezidenta tlačiť k múru.

     

     

    Zdroj: Twitter / Auswärtiges Amt

    „Odpor zabalil Maas do diplomatických slovíčok. Povedal, že si Nemecko robí starosti o transatlantický vzťah. Čo sa týka iránskej dohody, Pompeovi veľmi jasne vyjadril vôľu nemeckej vlády. Pozorovatelia upozorňujú, že to, ako Trump zaobchádza so spojencami, rozvracia jednotu Západu,“ pokračuje server a všíma si, ako Trump kráča sám – v mnohých otázkach. Nielen v otázke klimatickej dohody, ale napríklad aj cieľ pre krajiny EÚ.

    „Navrhujeme dve úplne rozdielne cesty,“ poznamenal Maas k vzťahu k iránskej dohode. „To sú v diplomacii neobvykle jasné slová. Zároveň môžu byť znamením, že Trumpova ,America First‘ môže Európu spojiť,“ uzatvára server.  

    Celý text nájdete na webe Argument.

    - Reklama -