Rakúsky vicekancelár ohromil EÚ. Siahol na vec, na ktorej si Brusel zakladá najviac

    0
    Heinz-Christian Strache (Autor: TASR)

    Server denníka Die Welt oznámil, že rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache (FPÖ) navrhuje obmedziť jednu zo základných slobôd EÚ – voľný pohyb osôb. Pritom práve tieto slobody – voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a osôb – tvoria základný pilier celého spoločenstva. Ak Heinz-Christian Strache uspeje, bude to inak. Voľný pohyb osôb bude minulosťou.

    Rakúsky vicekancelár tvrdí, že sa svet mení a EÚ na to musí reagovať. A ak si to vyžaduje vývoj situácie, treba podľa jeho názoru obmedziť aj voľný pohyb osôb, lebo práve ten môže podľa neho za to, že v Rakúsku a ďalších západných krajinách mnohí veľmi kvalifikovaní ľudia sedia doma a nemôžu si nájsť prácu. Tú totiž získavajú ľudia z východnej Európy, ktorí sú ochotní pracovať za menej peňazí.

    Tento trend podľa vicepremiéra škodí nielen západnej, ale aj východnej Európe. „Musíme otvoriť diskusiu o tom, že rozvoju Európy neprospieva, keď sa celý intelektuálny potenciál vzdelaných ľudí presúva z jej východu na západ,“ poznamenal Heinz-Christian Strache vo Viedni.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -