Veľký záťah nemeckej polície na ľudí, ktorí na internete šíria „nenávisť“. Desiatky obvinených, hrozba päťročného väzenia a výzva občanom na udávanie

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    Spolkový kriminálny úrad (BKA) vyhlásil tzv. akčný deň boja proti nenávistným príspevkom na internete. Úrad v desiatich nemeckých spolkových krajinách skoordinoval mohutný zásah polície proti ľuďom, ktorí na internete šírili trestne postihnuteľné príspevky. Došlo na habanie počítačov, 29 osôb si vypočulo obvinenie zo šírenia antisemitských či xenofóbnych urážok a z podnecovania na spáchanie trestného činu. Správu agentúry DPA prevzal aj server Zeit.

    Strážcovia zákona z dvadsiatich policajných staníc po celej krajine chceli dať ľuďom najavo, že aj na internete musia dodržiavať zákon. Ak ho dodržiavať nebudú, musia počítať s tvrdým zásahom úradov. A že úrady majú proti komu zasahovať, ukazujú štatistiky z minulého roka. V roku 2017 polícia zaznamenala vyše dvetisíc nenávistných príspevkov. Šíriteľom nenávisti na internete hrozí v krajnom prípade až päť rokov väzenia.

    BKA navyše v rámci razie požiadal občanov, aby sa obrátili na políciu v prípade, že narazia na nenávistný prejav na serveri YouTube, na sociálnych sieťach Facebook, Twitter a inde.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -