Ako je to s kvótami na utečencov? Česká eurokomisárka prezradila viac

    0
    Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: SITA

    „Uvidíme, ako sa bude vyvíjať debata, ale na minulom rokovaní ministrov vnútra bolo zrejmé, že tá myšlienka má čoraz menšiu podporu,“ poznamenala hneď v úvode k systému kvót Jourová. Jedným dychom však dodala, že jedna alebo dve krajiny, ktoré budú pod tlakom, musia mať podľa jej názoru možnosť požiadať o pomoc. „Nemusí to byť cez kvóty,“ uznala.

    Sama má pocit, že sa na stole objaví nejaký kompromisný návrh, ktorý môže získať podporu jednotlivých krajín. „Pozrite sa, my chceme od štátov, aby zaistili dve veci – bezpečnosť ľudí a integráciu,“ zdôraznila Jourová. Taliansko, ktoré je teraz pod veľkým tlakom, vraj bude chcieť vedieť, že mu ostatné krajiny pomôžu. Európska dvadsaťsedmička zároveň čaká, s čím príde nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá je pod veľkým tlakom na domácej politickej scéne.

    EÚ by podľa Jourovej mala mať na pamäti, že ľudia zo strednej a východnej Európy sú citlivejší na existenčné ohrozenie, ktoré potenciálne hrozí. Ak sa nepodarí nájsť spoločné riešenie, ktoré zaistí lepšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ, väčšiu bezpečnosť EÚ ako celku a ekonomicky úspešného zoskupenia, hrozí okrem iného, že sa zrúti schengenský systém.

    Celú reláciu si môžete vypočuť aj na webe ČRo Radiožurnál.

    - Reklama -