Spolu s Kočnerom obvinila polícia aj Pavla Ruska

    0
    Pavol Rusko odchádza eskortovaný z Okresného súdu Bratislava II (Autor: TASR)

    Exriaditeľ súkromnej televízie a bývalý politik si v stredu večer prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa v štvrtok dostaví o 8.00 h na výsluch.

    „Dlhší odklad nebol pre vyšetrovateľa akceptovateľný,“ priblížil Para s tým, že spolu s klientom musia zvážiť rozsah a obsah výpovede. Pavol Rusko zrejme podľa jeho obhajcu podá proti obvineniu sťažnosť, ktorú by mal odôvodniť v najbližších dňoch. „Klient sa považuje za nevinného,“ doplnil Para.

    Obhajca Pavla Ruska sa obáva, že konanie polície voči jeho klientovi mohlo byť účelové a mohlo súvisieť so snahou prekryť protest farmárov.

    “Považujem za možné sa domnievať, že načasovanie dnešnej akcie Prezídia Policajného zboru SR, NAKA v predmetnom prípade môjho mandanta navodzuje dojem potreby zakryť protesty farmárov, kde vedomosti časti novinárskej obce o okolnostiach prípadu vopred tento dojem politického prekrývania káuz len umocňuje,” doplnil Para.

    Zadržaniu sa vyhol

    Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že podnikateľa Mariana Kočnera v stredu zadržala NAKA vo veci týkajúcej sa zmeniek. Pavol Rusko sa zatiaľ zadržaniu vyhol, jeho advokát sa domnieva, že k tomu napomohla ich iniciatíva. Po zadržaní Mariana Kočnera prišiel Pavol Rusko v stredu večer podľa jeho obhajcu iniciatívne sám na NAKA za vyšetrovateľom, ktorý s tým súhlasil.

    Obhajca podnikateľa Mariana Kočnera, ktorým je Martin Pohovej, vysvetlil, že v tomto štádiu konania sa oboznamujú s dôvodmi vznesenia obvinenia, ktoré napadli sťažnosťou. Stanovisko obhajca poskytne podľa jeho písomného vyjadrenia až potom, ako sa oboznámi so spisovým materiálom. 

    Zmenky za viac ako 42 miliónov eur

    Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariána Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

    Podľa informácií medializovaných v máji Marian Kočner zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

    Televízia podala trestné oznámenie na Mariana Kočnera a Pavla Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

    - Reklama -