Neziskovky? Pašeráci. Migrácia sa musí skončiť, znie už aj z Belgicka

    0
    Vlajky Belgicka a Európskej únie (Autor: TASR)

    Theo Francken je člen strany Nová flámska aliancia, ktorá vedie od roku 2014 belgickú vládu. Zasadzuje sa okrem iného o nezávislosť Flámska od Belgicka. Svojimi výrokmi sa preslávil už v minulosti. Pred dvoma rokmi povedal: „Títo ľudia platia 10-tisíc eur za to, aby sa sem dostali. Povedať, že nemajú 50 eur na hotel, je naivné. Prezentovať ich ako chudákov je fraška.“

    Kritizoval tiež neziskovú organizáciu Doktori bez hraníc, ktorá operuje v Stredozemnom mori. Vo svojom príspevku na Twitteri ju označil za „pašerákov ľudí“. „Keď ich sem priveziete, spôsobujete nepriamo ďalšiu smrť,“ uviedol na adresu organizácie.

    Kontroverziu rozvíril aj teraz, keď navrhol, že štáty v EÚ by mali nasledovať príklad Austrálie. Austrálske azylové konanie totiž prebieha v Papue-Novej Guinei a potenciálni azylanti nie sú do jeho skončenia vpustení na austrálsku pevninu.

    „To nie sú v severnej Afrike žiadne bezpečné prístavy?“ pýta sa Francken. Podľa neho by tí migranti, ktorí priplávajú na lodiach, nemali mať na azyl vôbec právo, zveril sa politik flámskym novinám. Jediní utečenci, ktorí by podľa neho mali mať nárok na azyl, sú tí, ktorí oň požiadajú v táboroch OSN.

    „Táto nelegálna migrácia sa musí skončiť,“ uviedol ďalej minister. „Okrem 15 percent, ktoré podporujú otvorené hranice, sa podpora imigrácie u väčšiny ľudí rozpúšťa ako snehuliak na slnku,“ pokračoval a dodal, že títo ľudia nie sú rasisti, len uvažujú racionálne.

    Francken je konzistentne najpopulárnejší flámsky politik. Ako jeden z mála sa zastal talianskeho ministra vnútra Salviniho, keď odmietol nechať zakotviť v prístave loď plnú migrantov. Aj zvyšok Európy sa začína obracať k migrantom chrbtom. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz chce vytvoriť „os odhodlaných proti nelegálnej migrácii“ zloženú z Talianska, Rakúska a Nemecka. Zároveň sľúbil, že migrácia bude hlavnou témou nadchádzajúceho predsedníctva EÚ.

    - Reklama -