Milovníci EÚ zmeravejú hrôzou. Správa z USA im nabúra svet

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Najprv sa venoval Severnej Kórei, s predsedom Kimom si vraj „sadli“. Donald Trump verí, že svoje slová o odzbrojovaní myslí vážne, pretože si s ním potriasol rukou.

    Cez Irán sa Trump dostal k európskym firmám. Na otázku, či na ne uvalí sankcie, ak sa nevzdajú kontraktov s Iránom, odpovedal: „Samozrejme, to práve robíme.“ A udrel aj na kartel OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu). OPEC vraj manipuluje s cenami ropy. Donald Trump by chcel, aby tieto krajiny poskytli na trh viac ropy, a citoval svoje vzťahy so saudským kráľom ako spôsob, ako na OPEC zatlačiť.

    Ďalšia otázka smerovala na európske krajiny a Čínu. Najprv sa Trump sťažoval na 300-miliardový deficit, ktorý majú USA v rámci obchodu s Čínou. Ale keď moderátorka navrhla, že by sa Trump mohol spojiť s európskymi krajinami, aby zatlačil na Čínu, Trump to odmietol. „Európska únia je možno rovnako zlá ako Čína, len menšia,“ vyhlásil Trump. „Čo nám robia, je hrozné,“ komentoval ďalej prezident. A dal príklad: „Pošlú sem mercedesy, my im predať autá nemôžeme.“ A ani na trhu potravín nie je situácia iná.

     

     

    Zdroj: Twitter / Fox News

    Trump spomenul číslo 150 miliárd dolárov, čo je deficit obchodu USA s Európskou úniou. Európske krajiny má vraj rád, ale k USA sa správajú macošsky. „A USA pritom utrácajú ohromné sumy za NATO, ktoré ich chráni,“ poznamenal. Trump už uvalil clá na hliník a oceľ z Európy. Európska únia na to reagovala zavedením ciel napríklad na whiskey, arašidové maslo, džínsy alebo motorky Harley-Davidson.

    - Reklama -