Ruský vplyv? Kdeže! Česko kúpi Čína. Analýza hovorí jasne

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Čínskemu vplyvu sa podľa správy venuje oveľa menšia pozornosť ako ruskému, hoci sú čínske snahy oveľa sofistikovanejšie a účinnejšie. Čína vraj “útočí” na dvoch frontoch, otvorene, pôžičkami a investíciami, a skryto, v spravodajských službách. Skryté pôsobenie môže zahŕňať nadväzovanie osobných vzťahov a vytváranie sietí kontaktov posilňovaných napr. formou pozvania do Číny so servisom “so všetkým”. Prenikanie sa údajne zameriava na tri veľké oblasti: na politické a ekonomické elity, médiá a verejnú mienku a na občiansku spoločnosť a akademické kruhy.

    A čo tým Číňania sledujú? Vytvorenie siete globálnej podpory k presadzovaniu vlastných špecifických stanovísk a politickej agendy, oslabeniu spojenectva na Západe, ako v rámci Európy, tak aj cez Atlantik, a za tretie pozitívnejšie vnímanie Číny vo svete.

    Celý  článok TU.

    Autori štúdie varujú, že pragmatické a neutrálne hlasy, ktoré tvrdia, že pri Číne ide hlavne o obchod, sa mýlia, pretože v Číne idú obchod a politika ruka v ruke. O tom svedčia vraj aj ústupky, ktoré západné spoločnosti Číne robia, ako podpisovanie vyhlásenia o tom, že Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou Číny, prekresľovanie máp leteckých spoločností či autocenzúra “citlivých” článkov o Tibete či čínskom hladomore začiatkom 60. rokov 20. storočia .

    Odporúčanie, ako sa čínskemu vplyvu brániť? Jednota, investície, kontrola. Európske krajiny by smerom k Číne mali vystupovať jednotne. Silné členské štáty, ako je napr. Nemecko alebo Francúzsko, by mali upustiť od vlastných bilaterálnych zmlúv s Čínou, ak chcú do budúcna zabrániť iniciatívam, ako je východoeurópske združenie 16 + 1.

    “Pre väčšinu Európanov vrátane politikov je Čína na rozdiel od Ruska stále príliš vzdialená na to, aby rast jej vplyvu brali vážne. Niektorí sa preto z rôznych dôvodov stávajú hlásnymi trúbami čínskej propagandy,” píše sa v článku. Podľa Mareike Ohlbergovej, jednej z autoriek správy, tak máme na jednej strane európskych aktérov, ktorí si osvojujú rétoriku Komunistickej strany Číny, a na druhej strane sú tu komunistickou stranou financované organizácie, ktoré využívajú rôzne nálady v rámci Európy k jej rozdeleniu.

    - Reklama -