Alojz Hlina: Organizátori protestov nepriamo podporili všetkých možných konšpirátorov. Vallo podľa mňa ani nevedel, čo podpisoval

0
Líder KDH Alojz Hlina (Autor: TASR)

Kroky iniciatívy Za slušné Slovensko podporiť v komunálnych voľbách troch vybratých kandidátov na primátora ste označili za veľké sklamanie. Povedali ste, že ľudia nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori protestov Za slušné Slovensko podporujú „architekta Penty“, pričom ste narážali na kandidáta v Bratislave Matúša Valla. Nahnevalo vás konanie organizátorov protestov?

Podľa mňa to bolo mimoriadne nešťastné a malo to naozaj aj symbolický rozmer. Postaviť sa k improvizovanému pamätníku dvoch mladých zavraždených ľudí bolo za hranou dobrého vkusu. Viete, parlamentná demokracia je ťažká a nie pre každého, ale nemali by sme ju deštruovať. Toto však prispelo k tomu deštruovaniu systému. Organizátori nepriamo podporili všetkých možných konšpirátorov a všetkých ľudí, ktorí veria alternatívnym médiám a fámam. Opäť sa im doplnili argumenty k rečiam, že všetko je zmanipulované. Z toho dôvodu to hodnotím ako nešťastný krok.

Organizátori sa ohradzujú proti rečiam Roberta Fica, že sú Sorosove deti. Sami hovoria, že chcú krajinu, kde konšpirácie nemajú miesto. Ako to teda myslíte?

V danom momente to možno tak nevnímali, ale tým, že podporili, koho podporili a tým ako to urobili, tak všetci konšpirátori teraz jasajú slávou, lebo to bolo pre nich potvrdením, že všetko je manipulované. Mali to zvládnuť s väčšou noblesou. Bolo to však absolútne nezvládnuté.

Juraj Šeliga sa vyjadril, že podporujú nezávislého kandidáta, pretože chcú byť nadstranícki a nechcú sa pridávať na žiadnu ani opozičnú stranu.

Z čoho sme spravili teraz zlaté teľa? Z nezávislosti? A čo to vlastne je? Máme tu nezávislých kandidátov, ktorí sa uchádzali o dôveru strán, ale ju nedostali, tak to nikomu nehovoria. Potom sú nezávislí, ktorí sa uchádzajú o dôveru strán a dostanú ju. Kto je teda nezávislý kandidát? Celé je to len nejaký ošiaľ. Trendu, ktorý je teraz na Slovensku, že je tu nezávislý pomaly každý jeden, hoci predtým pôsobil v nejakej strane, by sme nemali drukovať a tlieskať, pretože deštruuje parlamentnú demokraciu.

Komu je zodpovedný nezávislý primátor? Komu sa bude zodpovedať napríklad Ivo Nesrovnal? Toto sú legitímne otázky. Systém parlamentnej demokracie nie je dokonalý, ale funguje. Deštruovať ho a tváriť sa moderne však nepôsobí  dobre. Čo majú stranícki kandidáti lepru? Ide pomaly o diskrimináciu.

My sa do hystérie nezávislosti zapájať nechceme. My máme ženy-hrdinky. Nejde len o našu kandidátku v Bratislave Caroline Líškovú, ale aj o Andreu Turčanovú v Prešove. Tak sme my muži nakoniec skončili. Poutekali sme z bojiska. Skoro všetci sa tvária ako nezávislí a jedine, kto drží vlajku parlamentnej demokracie, sú ženy.

Nekritizovali by ste ich kroky, keby podporili vašu kandidátku Caroline Líškovú v Bratislave?

Princíp musí byť spravodlivý. Ak je spravodlivý, potom môžete byť aj prísny. Ak nie, tak to budete ťažko vysvetľovať. Niekto arbitrárne určil, že tohto kandidáta podporia. Samozrejme, že môžu, ale nech sa netvária, že sú apolitickí. Nikto však nevie, ako sa v iniciatíve Za slušné Slovensko prijali rozhodnutia, ako sa hlasovalo, kto hlasoval. Toto sú veci, ktoré majú v demokracii význam. Nie, že niekto zavolá, Ferko, schváľte mi tam Janka. Tak to nefunguje, ak chceme parlamentnú demokraciu.

Organizátori argumentovali, že nezávislí kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska a poznali ich jednotliví koordinátori protestov. Igor Matovič pre Parlamentné Listy povedal, že ani len nevedel, že sa k takejto vízii dá prihlásiť. Vy ste o tom vedeli?

Keď si pozriete príspevok na TV Markíza, tak ani samotný Matúš Vallo o tom nevedel. Dokonca si nedohodli ani spoločné komunikačné výstupy. Ak niekto hovorí o prihlásení sa k nejakej vízii, tak teraz iba zachraňuje celú situáciu. Z prekvapivého výrazu pána Valla bolo zrejmé, že túto otázku nečakal a podľa mňa ani nevedel, čo podpisoval, ale bolo mu povedané, aby tam prišiel.

Igor Matovič si myslí, že s organizátormi niekto veľmi hrubým spôsobom manipuluje, pričom zneužíva mladých ľudí, aby sa vyviezol na ich chrbte do politiky. Na otázku, kto konkrétne, povedal, že nápad podporiť vybraných kandidátov bol podľa neho z hlavy Štefana Hríba. Čo si o tom myslíte?

Ak sa tvárime, že sme demokrati, tak treba jasne definovať, čo predchádzalo k definitívnemu rozhodnutiu podporiť toho a toho kandidáta. Tým mám na mysli, že kto to schválil, akým mechanizmom či aká bola legitimita.

Vidíte aj vy teda nejaké prvky manipulácie, ako hovorí Igor Matovič?

Igor ich vidí a ja nehovorím, že ich nevidím. Keď niekto bude tvrdiť, že to tak nie je, tak nech jasne povie verejnosti, akým spôsobom sa organizátori dopracovali, že podporia iba týchto troch kandidátov.

Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo povedal, že pre niektorých politikov boli aktivity iniciatívy Za slušné Slovensko hrdinské, kým vyhovovali ich politickým cieľom. Hneď, ako sa to zmenilo, začali útočiť. Nie je to možno aj váš prípad?

Od začiatku som hovoril, že je chybou, že opozícia sa vzdala protestov. Zdá sa, že sa nám to teraz vracia. Tým, že sme ich nerobili my, tak nám vznikla konkurencia. Konkurencia je však úplne v poriadku, ale nemôžete byť z jednej strany ryba a z druhej rak. Keď chce ísť niekto do politiky, tak nech sa páči, ale nie spoza ringu vykrikovať.

Ak si vezmeme celkové správanie organizátorov od prvých protestov, tak vidíte v ich terajšom konaní spojitosť aj s tým, ako náhle po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom zrušili veľký protest v Bratislave, pričom ustúpili aj od požiadavky predčasných volieb, akoby vedeli, že bude chcieť Kiska kandidovať v parlamentných voľbách?

Slovenskej politike chýba konzistentnosť, predvídateľnosť a istá názorová vyváženosť. Keď sa zrušil ten protest, tak ja som to už vtedy hodnotil ako nešťastné rozhodnutie a za tým si stojím. Niektoré skutočnosti hovoria o tom, že je minimálne zaujímavé zisťovať, prečo sa to tak skončilo. Určité okolnosti, ktoré naznačujete, môžu mať teda reálny základ.

Juraj Šeliga sa vyjadril, že iniciatíva Za slušné Slovensko zasiahne aj do prezidentských volieb. Čo to bude znamenať pre vás a opozíciu?

Sme v demokracii. Ak sa niekto zapojí do prezidentských volieb ako nezisková organizácia či ako politická strana, tak nech tak koná. Je korektné aj z úcty k ľuďom, ktorí vytrvalo chodili na námestia, povedať, z akej pozície sa idem vyjadrovať k prezidentským voľbám. Nehovorím, že sa nemajú vyjadrovať, ale že majú zadefinovať, kto sa vyjadrí. Slušné Slovensko? Slováci sa vyjadria? Niekto si dá názov iniciatívy „Slováci“ a potom bude  hovoriť, že Slováci sa vyjadrili? Takto to naozaj nemôže fungovať.

Budete sa možno aj chcieť stretnúť so samotnými organizátormi a rozprávať sa o vašich a ich budúcich krokoch a aj spomínaných prezidentských voľbách?

Prečo nie? Ja nevidím nejaký problém. Politika je zápas a ja nemám nejakú hmlu pred očami, ale treba mať jasno v tom, s kým sa človek stretáva, či ide o predstaviteľa politickej strany, alebo o koho vlastne?

Poslanec za Smer Ľuboš Blaha hovorí, že teraz sa začala občianska vojna v opozícii a bratovražedný boj v slovenskej pravici. Kiska verzus opozícia. Ako to vnímate?

Mrzí ma, že sa nám Blaha posmieva. Od pravice naozaj nemôžete očakávať, že vznikne monolit, ale na stredopravej strane spektra môžu fungovať max. tri-štyri subjekty, ktoré majú svoje hodnotové ukotvenie. Pokiaľ ich bude dvadsať, tak sa nám bude smiať Ľuboš Blaha, a to ma teda naozaj mrzí.

- Reklama -