Nový plán Mattea Salviniho, týka sa aj Slovenska. Mnohých zachváti hrôza

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    Taliansky denník informuje, že Salvini vypustil cez víkend do éteru svoj nový dlhodobý plán pretransformovať Ligu severu na medzinárodnú silu. „Pretvoríme sa na európsku silu, ktorá presahuje národné aj regionálne hranice a ktorá prinesie slobodu všetkým ľuďom v Európe,“ citoval denník Il Giornale Mattea Salviniho.

    „Chcem dať hlas inému druhu Európy, chcem byť hlasom Európy s nádejou na prácu a istotu. A všetky politické strany si budú musieť vybrať, na ktorej strane stoja,“ pokračoval Salvini. Jeho pravicová a silne protiimigračná strana Liga severu, ktorá je vo vládnej koalícii s ďalšou protisystémovou entitou, ľavicovým Hnutím piatich hviezd, zažíva v poslednom čase jeden úspech za druhým.

    Rovnako je na tom aj samotný Salvini, ktorý sa stal, aspoň podľa obľúbenosti na sociálnej sieti Facebook, najpopulárnejším politikom Európy, keď v počte „lajkov“ preskočil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Jeho strana Liga severu medzitým rastie v prieskumoch preferencií a opakovane sa dokonca začína umiestňovať na prvom mieste pred koaličným partnerom Luigim Di Maiom a jeho Hnutím piatich hviezd.

    Dokazuje to najnovší prieskum agentúry SWG. Liga severu je na vrchole s 30 percentami, Hnutie piatich hviezd si udržalo svojich 29 percent, ktoré získalo aj v marcových voľbách. Pre Salviniho však ide o raketový vzostup, v marci mu dalo svoj hlas len 17 percent voličov a chvíľu nebolo vôbec isté, či pravicovú koalíciu do rokovaní o vláde povedie on alebo politický matador Silvio Berlusconi, ktorého strana Forza Italia získala vo voľbách 14 percent. Berlusconi zažíva ohromný prepad, dnes by ho podľa uvedeného prieskumu volilo iba osem percent Talianov. Súčasná vládna koalícia medzitým atakuje hranicu 60 percent.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Nálady v Taliansku dokladá aj ďalší prieskum verejnej mienky z 25. júna 2018.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Prieskum agentúry Ipsos vydaný 27. júna 2018 dokonca Lige severu prisudzuje 31 percent, v tesnom závese je Hnutie piatich hviezd. Tradičné strany výrazne zaostávajú.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    autor: mak

    - Reklama -