Poslanci reagujú na Kiskove slová o prevzatí moci: Primitívna aktivistická forma. Jedna nehoráznosť. Keby chcel spraviť prevrat, tak príležitostí tu na to má

    0
    Prezident SR Andrej Kiska sa prihovára k návštevníkom festivalu Pohoda spoločne so Zlaticou Kušnírovou (druhá zľava) a Jozefom Kuciakom (Autor: TASR)

    „Treba prevziať moc. Treba do politiky dostať slušných, čestných a schopných ľudí,“ povedal prezident Andrej Kiska za silného potlesku na festivale Pohoda.

    „Keďže sme parlamentná demokracia, potrebujeme prevziať moc. Toto je naša úloha, toto musíme spraviť,“ dodal.

    Kiska však nekonkretizoval, či plánuje založiť vlastnú stranu, alebo vstúpi do už existujúcej strany. „Na Pohode som poslednýkrát ako prezident. Ale zostanem aktívny v politickom živote. Musíme zmeniť politickú mapu Slovenska, musíme vrátiť Slovensku, čo si zaslúži. Ideme do toho a verím, že to dáme,“vyhlásil prezident. Viac sme o tom písali TU.

    Číž: Totálna dehonestácia ľudí, ktorí majú odlišný názor

    Podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž tvrdo skritizoval Kiskove vyjadrenia o prevzatí moci. „Je to primitívna aktivistická forma obvykle typická pre neparlamentné strany. Teda pre tých, ktorí nemajú žiadnu zodpovednosť a chcú sa o čosi pokúšať v budúcnosti. Hlbšie to analyzovať netreba. Sú to hlboko nedôstojné slová,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Číž.

    Kiska podľa Číža nedorástol na výkon funkcie prezidenta. „Prezident je volený priamo, aby reprezentoval občanov a bol prísne nadstranícky. Pozrite sa, ako sa zhostil udalostí spred dvoch mesiacov a aký je jeho postoj k štátnym sviatkom verzus k Pohode. Nie je o čom, on sa už ani nesnaží tváriť ako prezident,“ dodal.

    Smeráckemu poslancovi sa nepáči ani výrok, že treba dostať slušných ľudí do politiky. „Ide o totálnu dehonestáciu ľudí, ktorí majú odlišný názor ako on. Na druhej strane on vedome porušuje zákony a on je slušný, a ostatní neslušní? Už nemáme žiadneho prezidenta, ale politického aktivistu, ktorý sa snaží vytvoriť si priestor pre svoje ďalšie pôsobenie,“ uzavrel Číž.

    Hrnko: Keď nemá napísané od svojich poradcov, čo má povedať, tak…

    Ďalší koaličný poslanec Anton Hrnko zo SNS hovorí o nehoráznosti. „Tento výrok patrí do zlatej knihy slovenskej antislovenskosti. Navyše už dvakrát pomenoval túto republiku mafiánskym štátom. Asi mu to dovoľujú povedať jeho vlastné skúsenosti zo života. Je to jedna nehoráznosť, ktorá nemá v normálnej politickej kultúre čo hľadať,“ uviedol národniar.

    „V demokratickej krajine sa moc odovzdáva. Moc patrí občanom a tí ju vo voľbách odovzdávajú politickým reprezentantom. Prevzatie moci patrí do inej politickej kultúry. Tak sa prevzala moc v 17. roku, v 33. roku a v 48. roku 20. storočia. Keď nemá pán Kiska napísané od svojich poradcov, čo má povedať, tak rozpráva do vetra,“ skritizoval výroky prezidenta Hrnko.

    Keby chcel spraviť prevrat, tak príležitostí tu na to má, myslí si Galko

    Ľubomír Galko z najsilnejšej opozičnej strany tvrdí, že mu Kiskove výroky evokujú, že chce vyhrať voľby. Zvolil by ale iný slovník. „Pochopil som to, že chce nejakým spôsobom vyhrať voľby a získať moc v krajine. Slovo moc však nie je vhodné použivať, pretože politici by mali slúžiť. Je preto lepšie hovoriť o prevzatí zodpovednosti. To by ľudí až tak neiritovalo,“ povedal Galko.

    „Myslím si, že tým určite nemyslel nejakú revolúciu, pretože túto možnosť mal. Napríklad mohol robiť obštrukcie pri menovaní Pellegriniho vlády. Keby tu chcel spraviť prevrat, tak tých príležitostí tu na to má. Z tohto by som ho preto nepodozrieval.“

    Podľa Galka však treba opatrne narábať aj s termínom slušnosť. „Niekedy si to potom ľudia vykladajú tak, ako keby všetci ľudia boli v politike neslušní. Nemali by sme zabúdať, že v politike je veľké množstvo slušných ľudí,“ uzatvára opozičný poslanec.

    Krajniak: Kiska má rovnaké právo ako každý občan

    Opozičný poslanec Milan Krajniak zo Sme rodina, ktorý je zároveň aj kandidát na prezidenta, vníma Kiskove výroky o prevzatí moci podobne. „Každý má právo zúčastniť sa parlamentných volieb a pokúsiť sa v nich uspieť. Andrej Kiska má toto právo rovnaké ako má každý občan. Oznámil, že chce založiť stranu, tak nech s ňou kandiduje vo voľbách a uvidíme, akú dôveru občanov dostane,“ doplnil Krajniak.

    Prezidentove slová okomentoval aj politický analytik a kandidát na hlavu štátu Eduard Chmelár, ktorý napísal, že ho z výrazu „treba prevziať moc“ zamrazilo. „Môže a nemusí niečo znamenať, ale treba na to upozorniť. Andrej Kiska doslova povedal, že ´treba prevziať moc´, čo je citát ako z Leninovho spisu Štát a revolúcia. Tento slovný zvrat sa zväčša používa pri revolúciách a prevratoch, nie pri demokratických parlamentných voľbách,“ okomentoval slová Kisku Chmelár.

    „Andreja Kisku prestalo baviť hrať sa na nadstraníckeho prezidenta a otvorene sa definoval ako hlava opozície. Hovorím – hrať sa na nadstraníckeho – pretože on v skutočnosti nadstraníckym nikdy nebol, na polovicu obyvateľstva vyslovene kašľal a podprahovo rozdeľoval túto spoločnosť ako málokto, čo dnes už vnímajú všetci okrem jeho fanatických prívržencov,“ dodal. Viac sa dočítate TU.

    Prezident Andrej Kiska sa na festivale vyjadril aj k prezidentským kandidátom, ktorých považuje za dobrých. „Sú štyri mená, za ktorých by sme sa asi nehanbili a mohli by dobre reprezentovať našu krajinu. To sú Robo Mistrík, Zuzka Čaputová, Fero Mikloško a uvidíme, či bude kandidovať Marián Čaučík,“ povedal prezident.

    - Reklama -