Pre katolícku cirkev sú registrované partnerstvá čosi také ako kotlebovci pre Kisku, zaznelo od Konferencie biskupov Slovenska. Tvrdá kritika Patakyovej

    0
    Anton Ziolkovský (Autor: TASR)

    „Keď sa hovorí o postavení sexuálnych menšín, tak sa donekonečna opakuje, že sú vystavení nenávisti zo strany väčšinovej spoločnosti. Dosť sa to zjednodušuje. Nechcete nám priznať práva, o ktorých si myslíte, že nám patria, tak nás nenávidíte. Na Hrdí za rodinu som síce osobne nebol, ale podozrievať takého Chromíka, Vašečku, Smolíkovú, Evu Grey či Kuffu, či kto tam ešte bol, zo šírenia nenávisti, je akurát tak prejavom zbytočnej fóbie,“ píše vo svojom statuse na sociálnej sieti Ziolkovský.

    Ziolkovský zároveň pripomína, že katolícka cirkev považuje homosexuálne správanie za ťažko hriešne, ale vždy je to len v rovine morálneho apelu, a nakoniec si každý nesie svoju zodpovednosť pred Bohom sám.

    „Treba si uvedomiť, že sexuálna orientácia nemôže zakladať nejaké práva. Každý politik, ktorý súhlasí s registrovanými partnerstvami, dáva implicitne súhlas aj na adopcie pre páry rovnakého pohlavia. Tento druh sociálneho inžinierstva by sme si naozaj mali odpustiť. Toto treba politikom nahlas a donekonečna opakovať,“ dodáva s tým, že jednoznačne však treba odsúdiť akékoľvek verbálne, fyzické a psychické násilie voči komukoľvek.

    Prirovnanie s kotlebovcami a Kiskom

    Výkonný sekretár KBS ku svojej kritike navyše použil netradičné prirovnanie. „Pre katolícku cirkev sú registrované partnerstvá čosi také ako kotlebovci pre pána prezidenta Kisku a ľavicových liberálov: čiže nie, nikdy a za žiadnych okolností.“

    Kritika neobišla ani verejnú ochrankyňu práv za jej sobotné vystúpenie na dúhovom pochode. „Pani ombudsmanka Patakyová prinajmenšom zavádza, ak hovorí o nejakých záväzkoch Slovenska, ktoré údajne neboli vo vzťahu k sexuálnym menšinám naplnené. Nad jej rozhodnutím správať sa ideologicky vo verejnom priestore (čím sa rozhodla nebyť nezávislou) možno vyjadriť akurát údiv,“ uviedol kňaz.

    Podľa Ziolkovského nie je fér vyvolávať dojem, že dve dospelé osoby s rovnakou sexuálnou orientáciou, ktoré žijú z vlastného rozhodnutia v jednej domácnosti, majú nejaké neprekonateľné obmedzenia. „Nemajú. A ak sú väčšie ako u manželov, tak je to logické a správne, lebo manželstvo má osobitnú spoločenskú funkciu, ktorú iné vzťahy z princípu mať nemôžu.  Každý si slobodne volí spôsob, akým žije. Nemôže však očakávať, že mu ostatní automaticky zatlieskajú. Rešpekt voči osobnej voľbe v tejto krajine existuje. Každý človek môže prísť do kostola a modliť sa s istotou, že Boh ho prijme takého, aký je. Nechcime však meniť krajinu obviňovaním z nenávisti alebo výmyslami o diskriminácii. Lebo povedať, že isté práva a povinnosti patria iba manželom, nie je nijaká diskriminácia,“ uzavrel.

    Organizátorom dúhového pochodu sa nedá čudovať, zaznelo z EK

    Anton Ziolkovský pred samotným dúhovým pochodom skritizoval aj Ladislava Mika, ktorý je vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, za jeho článok v Denníku N, v ktorom píše, že vyspelosť spoločnosti sa pozná aj podľa toho, ako sa správa k menšinám.

    „Označovať požiadavky dúhového pochodu za snahu o rozloženie klasickej rodiny je však skutočne prehnané. Skúsme si pritom uvedomiť, že celé hnutie i jeho sprievodné javy, ktoré sú občas kritizované, by zrejme nikdy nevznikli, ak by sa väčšina k tejto komunite stavala tolerantnejšie. A ak by jednotlivcov skôr ako podľa príslušnosti k nejakej menšine posudzovala podľa ich reálnych skutkov,“ napísal v článku Miko.

    Šéf Zastúpenia EK na Slovensku však priznáva, že sú veľké rozdiely v členských štátoch Únie v prípade diskriminácie homosexuálov. „Na druhej strane treba povedať, že napriek pretrvávajúcim problémom patria Európania stále k tým najtolerantnejším. Podľa prieskumu Eurobarometer z roku 2015 si až 71 percent Európanov myslí, že LGBTI ľudia by mali mať rovnaké práva ako ostatní. Na Slovensku však takto odpovedalo len 36 percent ľudí,“ dodáva.

    „Organizátorom dúhového pochodu sa vcelku nedá čudovať, ak cítia potrebu upozorňovať väčšinovú spoločnosť na svoje problémy aj viditeľnejšími prejavmi ako cez tlačové správy. Všetci by sme si však mali uvedomiť, že rovnoprávny prístup k menšinám by nemal byť z našej strany iba láskavou blahosklonnosťou či nejakou trpenou realitou, ale kľúčovým princípom,“ uzavrel Ladislav Miko.

    Európska komisia musí rešpektovať členské štáty

    Miko si podľa Ziolkovského hádže polená pod nohy, ak obyvateľom Slovenska podsúva tvrdenie o diskriminácii sexuálnych menšín.

    „Nie je rozumné podsúvať obyvateľom Slovenska obvinenie, že nerešpektujú sexuálne menšiny, lebo to jednoducho nie je pravda. Európska komisia jednoducho musí rešpektovať, že každý štát EÚ má na základe vlastných kultúrnych a duchovných tradícií právo povedať, že iba manželstvo ako zväzok muža a ženy má mať v spoločnosti ako vzťah špecifické postavenie. Nie je jej úlohou podsúvať členským štátom požiadavky, aby sa v týchto otázkach prispôsobovali. Nemusia a ani by nemali,“ zdôrazňuje výkonný kancelár KBS s tým, že sexuálna orientácia nemôže byť dôvodom na uzákonenie registrovaných partnerstiev.

    „Politici na Slovensku nemajú dôvod vyčítať si neexistenciu registrovaných partnerstiev. Nie je žiaden dôvod ich uzákoniť. Ak Európska únia naozaj niečo potrebuje, tak sú to stabilné manželstvá a najmä deti. V tejto téme by angažovanie sa zástupcu Európskej komisie mohlo byť prínosom,“ uzavrel Anton Ziolkovský.

    - Reklama -