Na oslavách výročia krstu Rusi sa zúčastnili tisíce ľudí. Na Ukrajine zaznela požiadavka, ktorá asi Moskvu nepoteší

    0
    Patriarcha Kiril a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Ako v sobotu informovala agentúra TASS, presne na poludnie (miestneho času) sa po hlahole zvonov zo zvonice Ivana Veľkého v moskovskom Kremli rozozvučali zvony v mnohých pravoslávnych chrámoch v Rusku, na Ukrajine či Bielorusku. Zvony na počesť krstu Rusi zneli aj v západnej Európe – v mestách, kde stoja pravoslávne chrámy.

    Centrom osláv v Rusku bolo kremeľské Chrámové námestie, kde slávnostnú bohoslužbu slúžili patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill spolu s patriarchom alexandrijským a celej Afriky Theodorosom II. a predstaviteľmi ďalších pravoslávnych cirkví. Medzi nimi bola aj delegácia pravoslávnych duchovných zo Slovenska a Česka.     

    Na týchto bohoslužbách sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. Vo svojom príhovore Putin označil prijatie kresťanstva za “kľúčový zlom v našej histórii” a za udalosť, ktorá na stáročia “určila vývoj v Rusku a ovplyvnila rozvoj celého sveta”.

    Podľa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva “to bolo práve pravoslávie, ktoré Rusku pomohlo prekonať skúšky, ktorým bolo vystavené”.

    Oslavy 1030. výročia prijatia kresťanstva na Rusi sa konali v piatok a v sobotu aj na Ukrajine. 

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko pri tejto príležitosti v sobotu vyhlásil, že “milióny ukrajinských občanov teraz očakávajú, že autokefálny štatút dostane aj pravoslávna cirkev na Ukrajine, ktorá sa tak stane rovnoprávnou s inými pravoslávnymi cirkvami vo svete”. 

    Týmto krokom, ako podľa agentúry Ukrinform uviedol Porošenko, sa “stvrdí nezávislosť a samostatnosť Ukrajiny, posilní náboženská sloboda, mier medzi konfesiami i občianske práva a slobody”.

    Porošenko zdôraznil, že pravoslávna obec na Ukrajine patrí k najväčším vo svete a nemôže byť “len niečím doplnkom”, “prináleží jej stať sa hviezdou v súhvezdí nezávislých a rovnoprávnych cirkví”. Porošenko sa v tejto súvislosti odvolal aj na slová metropolitu Emmanuela, ktorý v mene ekumenického pravoslávneho patriarchu a konštantínopolského arcibiskupa Bartolomeja vyhlásil, že “nemôže zostať slepý a hluchý k výzvam, ktoré sa opakujú už viac než štvrť storočia”. Metropolita dodal, že Ukrajinci majú nárok na svoje miesto medzi cirkvami.

    Patriarcha kyjevský a celej Rusi-Ukrajiny Filaret počas dnešných slávnostných bohoslužieb na Vladimirskej hôrke v Kyjeve vyhlásil, že na to, aby “ukrajinský štát bol ochránený, treba, aby ukrajinský národ bol jednotný a mal jedinú pravoslávnu cirkev”.

    - Reklama -