Trump o novinároch: Nedovolím, aby našu veľkú krajinu zapredali protitrumpovskí štváči v umierajúcej tlači

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    V rámci tradičného stretnutia s novinármi pozval Trump Sulzbergera do Bieleho domu. Trump kritizuje médiá už dlho a fráza „fake news“ sa v jeho slovníku objavuje veľmi často. A. G. Sulzberger s ním chcel hovoriť práve o tejto téme, pretože si myslí, že jeho výroky vyvolávajú nenávisť voči novinárom ako takým a tým ich ohrozujú. Stretnutie sa odohralo 20. júla. V nedeľu 29. júla Donald Trump publikoval na Twitteri dôvody, prečo na médiá útočí.

    V sérii tvítov poznamenal: „Keď médiá, postihnuté Trumpovým syndrómom, odhaľujú vnútorné záležitosti odohrávajúce sa v našej vláde, ohrozujú tak životy mnohých ľudí a nielen novinárov. Veľmi nepatriotické. Sloboda tlače ide ruka v ruke so zodpovednosťou informovať o novinkách presne. Až 90 % správ o mojej vláde je negatívnych, aj keď dosahujeme skvelé výsledky, takže niet divu, že dôvera v médiá je na historickom minime. Nedovolím, aby našu veľkú krajinu zapredali protitrumpovskí štváči v umierajúcej tlači. Bez ohľadu na to, ako veľmi od toho odvádzajú pozornosť a skrývajú to, naša krajina robí pod mojou vládou veľké pokroky a nikdy neprestanem bojovať za Američanov. Ako príklad uvediem upadajúci denník The New York Times a The Washington Post, ktorý patrí Amazonu, ktoré nerobia nič iné než to, že píšu články, aké je to zlé, o skvelých úspechoch.“

     

     

     

     

     

     

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Podľa denníka The New York Times Trump útočí na novinárov ako takých. Keď hovoril s veteránmi v Kansas City, povedal vraj: „Držte sa nás. Neverte tým hlúpostiam, ktoré od nich počujete, (sú to) fake news.“ Po tom, ako začal dav syčať a bučať na prítomných reportérov, vraj dodal: „Čo vidíte (v televízii) a čítate, nie je to, čo sa deje.“

    A. G. Sulzberger si tieto tvíty vyložil ako následok jeho konverzácie s Donaldom Trumpom, a teda že podmienka, že rozhovor bude tzv. mimo záznamu, už neplatí. Sulzberger uviedol, že sa s Trumpom zhovárali o bezpečí novinárov a povedal mu, že denník The New York Times musel najať stráž na ochranu svojej budovy. Trump sa vraj čudoval, že stráž nemali už predtým. Po stretnutí mal Sulzberger dojem, že bolo priateľské. Uviedol, že mu Trump poďakoval za jeho názory a že o nich bude premýšľať. Ale nemal veľké ilúzie o tom, že zmení svoje správanie. Teraz po sérii tvítov Donalda Trumpa, ktoré útočia okrem iného na denník The New York Times, vydal svoje vlastné vyhlásenie.

    Jeho text znie:

    „Môj hlavný dôvod, prečo som pozvanie prijal, bolo upozorniť na prezidentovu veľmi problematickú protinovinársku rétoriku.

    Povedal som prezidentovi priamo, že považujem jeho jazyk nielen za rozdeľujúci pre spoločnosť, ale aj čoraz viac nebezpečný.

    A povedal som mu, že hoci je fráza ,fake news‘ nepravdivá a škodlivá, oveľa viac ma ťaží, že nazýva novinárov ,nepriateľmi ľudu‘. Varoval som ho, že útočný jazyk vedie k vyhrážkam novinárom a povedie k násiliu.

    Opakovane som zdôraznil, že toto platí najmä v zahraničí, kde prezidentove výroky slúžia na ospravedlnenie legislatívneho tlaku na novinárov. Varoval som ho, že to ohrozuje ľudské životy, podkopáva demokratické ideály našej krajiny a rozkladá to jeden z našich najcennejších exportných artiklov, našu vernosť slobode slova a tlače.

    Počas rozhovoru som zároveň niekoľkokrát upozornil, že ak má prezident Trump výhrady k tomu, ako jeho vládu zobrazujú médiá, má slobodu o tom informovať celý svet. Opakovane som akcentoval, že toto nie je apel na to, aby zmiernil svoje útoky proti denníku The New York Times, ak si myslí, že naše správy nie sú vyvážené. Prosil som ho, nech znovu zváži svoje útoky na novinárov ako takých, ktoré považujem za nebezpečné a škodlivé pre túto krajinu.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -