Lajčák prehovoril ku kauze únosu: Voči Vietnamu sme podnikli veľmi závažný krok

    0
    Miroskav Lajčák (Autor: TASR)

    V komentári v denníku Pravda sa vyjadruje k celej záležitosti, ktorá vyvoláva búrlivé diskusie v slovenskej verejnosti. „Je nepochybné, že závery nemeckých vyšetrovateľov únosu vietnamského občana sú závažné a vrhajú veľké pochybnosti na korektnosť informácií, ktoré vyšetrovateľom doteraz poskytla vietnamská strana. To však neznamená, že všetko, čo je vytlačené na stránkach novín, je pravda, respektíve, že nám to musí stačiť, aby sme mohli vynášať súdy,“ napísal Lajčák.

    Ako uvádza, dokým nie sú kompletné výsledky z vyšetrovania, dovtedy nemáme robiť unáhlené závery. Podľa šéfa rezortu diplomacie kauza naštrbila vzťahy medzi slovenskou a vietnamskou stranou, nie však medzi slovenskou a nemeckou, pričom máme jeden záujem. Vyšetriť únos, a to participáciou nemeckých a slovenských vyšetrovateľov.

    „Rezort pod mojím vedením podniká od začiatku jednoznačné a konkrétne kroky smerom k nemeckej aj vietnamskej strane, a nemôže byť pochybnosti, na ktorej strane stojí: na strane pravdy a spravodlivosti,“ vysvetľuje Lajčák. Dodáva, že treba vyšetriť a overiť vyjadrenia nemeckého súdneho procesu, ktorý tvrdí, že Vietnamca prepravili vládnou letkou z Bratislavy do Moskvy.

    Podľa šéfa rezortu diplomacie Vietnam doteraz nevyvrátil informácie a zistenia nemeckých vyšetrovateľov, preto sa rozhodli prijať opatrenia. A to znížiť diplomatické zastúpenie vo Vietname. „To znamená, že v tejto chvíli nemáme vo Vietname veľvyslanca – a do vyriešenia prípadu ho do Hanoja ani neplánujeme poslať. To je v diplomatickej praxi veľmi závažný krok, k akému sa nepristupuje ľahko ani v bezvýznamných prípadoch. A nezostane osamotený,“ vysvetlil Lajčák s tým, že ak sa preukáže, že Slovensko bolo zneužité zo strany Vietnamu, prijmú aj ďalšie opatrenia.

    Ako dodáva, diplomacia Slovenska nie je o vyhrážaní sa či odsudzovaní bez dôkazov. Rovnako tak nie je v službe nikoho iného ako štátu. „Nie je v službe novinárov ani blogerov, ani Progresívneho Slovenska. Je v službe štátu, pre ktorý vykonáva zahraničnú politiku. A tak sa stavia aj k tomuto prípadu. Chcem ubezpečiť slovenskú verejnosť, že vieme, čo je našou úlohou a v tomto duchu aj konáme,“ uzatvára Lajčák.

    - Reklama -