Bývalí organizátori Za slušné Slovensko vystúpili: Farská a Šeliga zrušili protesty po stretnutí s Kiskom. Cúvli, lebo počíta so založením strany

    0
    Karolína Farská a Juraj Šeliga (Autor: TASR)

    Regionálni lídri iniciatívy Za slušné Slovensko priznávajú sklamanie z organizátorov v Bratislave – konkrétne z Juraja Šeligu a Karolíny Farskej, hoci navonok pôsobili jednotne. Priznali to pre portál Aktuality.sk.

    Klaudia Brázdilová organizovala protesty v Trenčíne, dnes však s iniciatívou nespolupracuje. „Prvým sklamaním bolo zrušenie veľkého protestu v Bratislave,“ priznáva s tým, že zrušenie protestov im ľudia okolo Farskej oznámili desať minút predtým, ako túto informáciu poslali médiám.

    Podobnú skúsenosť zažila aj organizátorka protestov v Martine Katarína Chovanová, ktorá sa o zrušení dozvedela od novinára.

    „Nám to oznámili večer o jedenástej cez Skype. Bol to pre nás šok, nečakali sme to,“ povedal pre portál Ján Gálik, organizátor protestov v Košiciach.

    Dokonca samotný Šeliga nakoniec priznal, že zrušenie protestov bola chyba a mali pokračovať.

    Zrušenie protestov po stretnutí s Kiskom

    Dôvod, ktorý však odkomunikoval spolu s Farskou regionálnym lídrom, bol, že protesty zrušili z bezpečnostných dôvodov a po politických tlakoch, ktoré sa stupňovali.

    Organizátor protestov v Piešťanoch Roman Mencel si myslí svoje a je presvedčený, že bratislavskí organizátori sa rozhodli zrušiť protest v hlavnom meste po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. „Zrušili to v čase, keď protesty naberali na sile. V tom čase bolo reálne, že parlament by pod verejným tlakom odhlasoval predčasné voľby,“ povedal. Toto tvrdenie ale odmieta Šeliga, ktorý hovorí, že s Kiskom sa o tom nerozprávali.

    Brázdilová navyše hovorí, že po stretnutí s prezidentom už Bratislava nehovorila o predčasných voľbách. „Toto bol ďalší zlom, ktorý oslabil našu dôveru.“

    „Som presvedčená, že cúvli preto, že Kiska už vtedy počítal so založením vlastnej strany,“ dodáva Chovanová.

    Organizátorka protestov v Martine dokonca priznáva, že mali pocit, že Bratislava to „ťahá smerom k politike“.

    Farská a Šeliga proti predčasným voľbám

    Kľúčové stretnutie sa uskutočnilo v Banskej Štiavnici koncom apríla, keď za každý kraj prišli traja organizátori – dokopy, spolu s organizátormi z Prahy a Brna, ich bolo 30.

    Účastníci stretnutia sa rozdelili do skupín, kde riešili plusy a mínusy troch možností. Po prvé: predčasné voľby nie sú agenda ZSS. Po druhé: iniciatíva chápe túto požiadavku a schvaľuje kroky smerujúce k predčasným voľbám, ale bude sa venovať aj inej, dlhodobejšej agende. Po tretie: ZSS presmeruje významnú časť svojich aktivít smerom k predčasným voľbám.

    „Za prvú možnosť boli traja, vrátane Šeligu a Farskej. Druhú alternatívu preferovalo trinásť a tretiu osem ľudí,“ tvrdí Chovanová.

    Napokon Šeliga povedal, že organizátori protestov môžu z tribúny povedať, že kto má záujem, môže podpísať petíciu za predčasné voľby. „To, čo napokon prešlo, znamenalo, že nebudeme robiť nič. Len sa budeme tváriť, že podporujeme napríklad petíciu za vypísanie predčasných volieb,“ kritizuje rozhodnutie organizátor z Piešťan.

    Šeliga však odmieta, že by boli s Farskou proti predčasným voľbám a hovorí, že podpísal petíciu za vypísanie referenda.

    Nezhody v alternatívach protestov

    Jednou z alternatív bol aj generálny štrajk, ktorý navrhoval organizátor protestov v Martine Matej Bórik. Bratislava to však automaticky odmietla. Farská tvrdí, že bol problém s kapacitou. „To znamená, koľko ľudí z našej iniciatívy na tom chcelo reálne robiť a nielen o tom rozprávať.“

    Následne neprešli ani nápady, ako zablokovať železničný uzol vo Vrútkach, čo navrhovali aj samotní železničiari, či protesty pred domami koaličných politikov, alebo prerušenie vysielania RTVS.

    Organizátor protestov v Piešťanoch Roman Mencel tvrdí, že iniciatíva Za slušné Slovensko nemala vôbec žiaden plán. „Veci sa vôbec neriešili strategicky. To znamená, ktorým smerom sa uberať a ako reagovať na vývoj v spoločnosti a kauzy, ktoré vyšli najavo,“ povedal.

    Farská oponuje, že sa snažili vždy upozorniť na dôležité témy cez sociálne siete.

    Nespokojnosť so situáciou vo vnútri iniciatívy

    Regionálni zástupcovia Trenčína, Púchova, Martina, Piešťan a Skalice poslali dokonca organizátorom protestov Za slušné Slovensko otvorený list, v ktorom nesúhlasili so spomienkovou akciou na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú s názvom: Predvečer svadby.

    „Týmto tichým protestom vyjadrujeme náš demonštratívny postoj k situácii, ktorá sa odohráva vnútri iniciatívy Za slušné Slovensko,“ písalo sa v liste s tým, že jediným riešením sú predčasné voľby.

    Šeliga však nesúhlasí s obsahom listu. „O všetkých návrhoch sme dlho diskutovali – formálne aj neformálne. Väčšina sa zhodla, že do toho nejdeme. A potom napíšu takýto list.“

    Do ďalších protestov sa už spomínaných päť miest nezapojilo. „Už nie sme v spoločnej komunikácii, odstrihli nás od informácií,“ povedala Brázdilová.

    Mandát na podporu v komunálnych voľbách?

    Nezhody vo vnútri boli aj v súvislosti s podaním trestného oznámenia Šeligu a Farskej na Roberta Fica.

    Problém nastal, aj keď sa iniciatíva rozhodla podporiť v komunálnych voľbách troch nezávislých kandidátov na primátora. Organizátor protestov v Košiciach to kritizuje. „Aj veľa kotlebovcov navyše kandiduje ako nezávislých. Okrem toho, zúžiť to na formálne nezávislých môže vyradiť z hry slušných straníckych kandidátov, “ povedal s tým, že iniciatíva nemala podporiť nikoho, pretože na to nemá mandát.

    Po útlme protestov nakoniec ostalo aktívnych iba 12 ľudí z pôvodných 150. Podľa Šeligu zatiaľ odskočili len jednotlivci. Odhaduje, že spoluprácu so Za slušné Slovensko ukončí maximálne desať ľudí. „V Bánovciach je dokonca 30-členný tím. Aktívnych je určite viac ako 50 ľudí,“ tvrdí Farská.

    Šeliga: Nevylučujem, že pôjdem do politiky

    Šeliga však už otvorene priznáva, že by išiel do politiky. „Zatiaľ som žiadnu ponuku nedostal. Ale nevylučujem, že tam pôjdem – keby prišla, asi by som ju zvažoval. Ak by som do toho šiel, mnohí by sa to snažili zneužiť, že naše doterajšie kroky boli s niekým vopred dohodnuté, respektíve, že sme použili ZSS ako výťah k moci,“  povedal.

    Iniciatíva Za slušné Slovensko nevylučuje ani ďalšie protesty, pretože vláda je podľa organizátorov nedôveryhodná.

    Matovič: Niekto s nimi manipuluje

    O tom, že s organizátormi niekto manipuluje, hovoril minulý mesiac pre Parlamentné Listy líder OĽaNO Igor Matovič. „Myslím si, že s nimi veľmi hrubým spôsobom manipuluje niekto, kto by chcel robiť politiku na Slovensku a nie je to sám schopný. Zneužíva mladých ľudí, aby sa na ich chrbte vyviezol do politiky,“ uviedol Matovič.

    Na otázku, kto konkrétne, odpovedal: „Myslím si, že je všeobecne známe, že pán Štefan Hríb sa okolo organizátorov veľmi intenzívne motá.“ Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    Kritika zo strany SaS

    Na rozdiel od Igora Matoviča si podpredseda SaS Ľubomír Galko nemyslí, že by s nimi niekto manipuloval. „Nemyslím si, že by niekto s nimi manipuloval, ale myslím si, že sa s niekým radia a určite komunikujú s nejakými ľuďmi, a čudujem sa, že ich dopredu neupozornili, keď robili toto rozhodnutie, že robia chybu. My (SaS – pozn. PL.sk) ich kritizujeme miernejšie a naša kritika nebola až taká tvrdá. Ale kritika, či už tvrdšia, alebo miernejšia, prišla na tento krok iniciatívy zo všetkých strán – z novinárskej obce, od politických strán, dokonca veľakrát aj od ľudí, ktorí ju predtým podporovali,“ povedal pre Parlamentné Listy. Viac TU.

    - Reklama -