Matovič o organizátoroch protestov: Už ma nebaví táto falošná hra na slušnosť. Tento človek s nimi manipuluje

0
Igor Matovič (Autor: TASR)

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyjadrila v pondelok podporu v jesenných komunálnych voľbách trom kandidátom na primátora. Vysvetľuje to tým, že títo kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska a sú transparentní. Ako ste to vnímali?

Som sklamaný, pretože rodičia Jána a Martiny žiadali ľudí z iniciatívy Za slušné Slovensko, aby túto iniciatívu nezneužívali na politické ciele a nevznikla z toho politická strana. Bohužiaľ, neodolali pokušeniu a začali robiť politiku.

Tváriť sa teraz ako Pán Boh a ukazovať prstom na jedného z mnohých kandidátov v každom meste, nie je jednoducho slušné. Je dokonca vrcholne neslušné ukazovať na niekoho, kto je slušný len podľa nich. Čistá politika. Veľmi ma to mrzí. Nemyslel som si, že niečo také spravia.

Zrejme ľudia, ktorí chceli byť už veľakrát v politike, ale boli neúspešní, a ktorí organizátorom iniciatívy radia, nimi manipulujú. Zmanipulovali to však až tak, že mi teraz píše veľa našich voličov, ktorí chodili na protesty, že toto veru nepodporovali.

Keď hovoríte, že ich niekto zmanipuloval, tak narážate aj na niekoho konkrétneho?

Myslím si, že je všeobecne známe, že pán Štefan Hríb sa okolo organizátorov veľmi intenzívne motá. Z toho dôvodu si myslím, že to bol nápad z jeho hlavy.

Nahnevalo vás to teda?

Neviem, či nahnevalo, ale som veľmi sklamaný, pretože my sme burcovali našich voličov a sympatizantov, aby chodili na protesty, 95 percent účastníkov protestov boli voliči opozičných strán. Opozícia spoločne držala organizátorom palce.

Osobne som veril, že pôjde o občiansku iniciatívu, ale prísť a ukázať v meste vždy na jedného konkrétneho kandidáta, nemá nič s občianskou iniciatívou. To je čistá politika. Problémom je, že najskôr sľúbim pozostalým, že nebudem vraždu zneužívať na politiku, a potom začnem robiť politiku, lebo neodolám pokušeniu.

Nehovorili by ste inak, keby iniciatíva Za slušné Slovensko podporila vášho kandidáta?

Oni predsa podporili nášho kandidáta v Žiline (Peter Fiabáne – pozn. red.). V Bratislave podporili iného kandidáta (Matúša Valla – pozn. red.). V tomto nie je problém. Jednoducho je neslušné ukazovať prstom. Keď sa niekto skrýva za slušnosť, tak mu chcem odkázať, že ukazovať prstom je neslušné. V čom je horší náš kandidát v Bratislave (Ján Mrva – pozn. red.) ako kandidát, ktorého si oni vybrali a ktorý slúži dlhé roky Pente?

Argumentovali tým, že sa ako nezávislý kandidát prihlásil k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska a poznali ho jednotliví koordinátori, ktorí robili zhromaždenia Za slušné Slovensko.

Iným kandidátom však nedali možnosť sa prihlásiť k ich vízii. To bolo o tom, že počúvaj, Matúško, takéto niečo urobíme, dohodneme sa a ty sa budeš tváriť, že si sa jediný prihlásil. Oni nedali žiadnu verejnú ponuku.

Takže ste o tom ani len nevedeli?

Vôbec. Nikto to nevedel. Bolo to potichúčky spravené. Myslel som si, že predstavia nejaké zásady, a ak sa k nim nejaký kandidát prihlási, tak dostane verejnú podporu organizátorov. Samotný výber spomedzi tých kandidátov, ktorí by takéto zásady spĺňali, by organizátori nechali na ľuďoch. To by bola občianska iniciatíva. Teraz ide o čistokrvnú politiku ´na sedláka´. Už ma nebaví táto falošná hra na slušnosť. Nemôžeme sa tváriť na slušnosť, keď robíme neslušné veci.

Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo povedal, že pre niektorých politikov boli aktivity iniciatívy Za slušné Slovensko hrdinské, kým vyhovovali ich politickým cieľom. Hneď, ako sa to zmenilo, začali útočiť.

My by sme sa bez podpory iniciatívy Za slušné Slovensku pre nášho kandidáta v Žiline zaobišli. Pre nás by bolo omnoho lepšie, keby umožnili všetkým kandidátom prihlásiť sa k zásadám, ktoré by predstavili. Prečo podporia iba jedného kandidáta a iba toho „nášho“? Toto je jednoducho neslušné.

Ak by ste vedeli pred pár mesiacmi, ako sa to teraz skončí, tak by ste opätovne vyzývali ľudí, aby sa zúčastňovali protestov?

Ak by som vedel, že chce niekto protesty zneužiť na politiku, tak by som na to od začiatku upozorňoval.

Takže by ste ani vy sám nechodili na protesty?

Robili by sme vlastné protesty. Veď my sme im prepustili prvé tri termíny, na kedy sme mali zarezervované námestie. Mohli sme si pokojne robiť protesty sami, len sme ich prepustili občianskej nezávislej iniciatíve, z ktorej je zrazu politika.

Myslíte si, že organizátorom zachutila moc?

Nie. Myslím si, že s nimi veľmi hrubým spôsobom manipuluje niekto, kto by chcel robiť politiku na Slovensku a nie je toho sám schopný. Zneužíva mladých ľudí, aby sa na ich chrbte vyviezol do politiky.

Ak si vezmeme celkové správanie organizátorov od prvých protestov, tak vidíte v ich terajšom konaní spojitosť aj s tým, ako náhle po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom zrušili veľký protest v Bratislave, pričom ustúpili aj od požiadavky predčasných volieb, akoby vedeli, že bude chcieť Kiska kandidovať v parlamentných voľbách?

Doteraz neboli organizátori schopní zrozumiteľne vysvetliť, prečo zo dňa na deň zmenili názor, stiahli požiadavku na predčasné voľby a zrazu zrušili aj protest. V podstate zahatali revolúciu. V tomto svetle sa to zdá tak, že za tým mohlo byť niečo viac a od začiatku to mohol byť plán. Je na nich, aby svoje konanie ozrejmili.

Bude vás ich vysvetlenie zaujímať, keď príde k voľbám a bude kandidovať aj Andrej Kiska?

Mňa zaujíma názor ľudí, ktorí chcú hovoriť vecne a nenechajú sa nikým manipulovať. Sami budeme vidieť, aký bude nasledujúci priebeh. Pevne verím, že si organizátori uvedomia, že majiteľmi značky Za slušné Slovensko, sú všetci ľudia, ktorí chodili na protesty, a nielen pár vyvolených.

- Reklama -