Masaker civilistov v Jemene. Spojenecké sily na čele so Saudskou Arábiou pri bombardovaní zabíjali aj deti

    0
    Jemen zničený bombardovaním (Autor: TASR)

    Šiítski husíovia, ktorí ovládajú časť Jemenu – vrátane provincie Saada, sa mali stať terčom útoku koaličných sunnitských síl. Lenže pri útoku, ktorý zasiahol tamojšie trhovisko, zomreli desiatky osôb vrátane detí. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Hovorca husíov k tomu poznamenal, že „koalícia jasne ukázala, že odmieta brať ohľady na civilistov“.

    Na mieste sa našli telá 29 detí mladších ako pätnásť rokov. V neďalekej nemocnici ošetrili spolu 48 osôb, z toho 30 detí. Koalícia obvinila husíjskych povstalcov, že používajú deti ako živé štíty. Zásah bol podľa koaličných síl v súlade s právom. Spojenecké sily podporované Spojenými štátmi a ďalšími západnými štátmi však už v minulosti čelili kritike, že v jemenskej vojne už niekoľkokrát prekročili červenú líniu a masakrovali obyvateľstvo. V provincii Saada operujú letecké sily, pretože ide o ťažko dostupnú horskú oblasť.

    Americká armáda sa od úderu dištancovala. Američania vraj nemali so štvrtkovou operáciou nič spoločné. Z akcie sú vraj znepokojení. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová vyzvala na dôkladné vyšetrenie celého prípadu. Šéf Nórskej rady pre utečencov Jan Egeland označil čin za barbarský. Vyjadril nepochopenie nad tým, ako môže niekto považovať útok na autobus s deťmi za legitímnu vojenskú operáciu.

     

     

    Zdroj: Twitter / Jan Egeland

    Generálny tajomník OSN António Guterres letecký úder vo štvrtok odsúdil. V jemenskej vojne zúriacej od roku 2015 prišli o život tisíce ľudí. Dva milióny obyvateľov opustili svoje domovy.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -