Bývalý poradca Fica Quang Le Hong prehovoril o únose Vietnamca. Zazneli zásadné slová

    0
    Bývalý predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam (vľavo) (Autor: TASR)

    Ako sa píše na portáli webnoviny.sk, Quang Le Hong sa údajne nezúčastňoval na príprave, organizácii ani samotnom presune uneseného Vietnamca do rodnej krajiny. Vyhlásil to samotný bývalý poradca Roberta Fica. Rovnako uviedol, že momentálne je mimo akejkoľvek verejnej funkcie či štátnozamestnaneckého pomeru. K celej veci sa pritom vyjadruje ako občan Slovenska.

    „Zdá sa, že skutočným východiskom snáh o moju kriminalizáciu je fakt, že som, rovnako ako tisíce príslušníkov menšiny, ku ktorej patrím, vietnamskej etnickej príslušnosti. Popri mojom pôvode a etnickej príslušnosti neexistuje azda žiaden relevantný dôvod, prečo by mal fakt, že som sa podieľal na príprave a priebehu vtedajšieho stretnutia vietnamskej a slovenskej strany viesť k bohorovnému verejnému obviňovaniu z účasti na páchaní trestnej činnosti a dokonca zo zastávania kľúčovej úlohy pri jej organizácii,“ povedal Hong s tým, že ho mrzí stereotypné a negatívne vnímanie jeho národnostnej menšiny na Slovensku.

    Rovnako tak aj dôsledky kauzy, ktoré môžu mať na vzťahy medzi Slovenskom a Vietnamom, a dodáva, že je „plne pripravený spolupracovať s orgánmi verejnej moci, a to predovšetkým s orgánmi činnými v trestnom konaní“, dodáva.

    Priebeh únosu

    Únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuana Thanha sa stal minulý rok koncom júla v Berlíne. Únoscovia ho za bieleho dňa mali naložiť do dodávky s českým evidenčným číslom a následne previezť na vietnamskú ambasádu, kde ho držali dva dni. Vo svojej rodnej krajine mal dva doživotné tresty za korupciu a v Nemecku dostal politický azyl. Nemecká tajná služba si o únose nič nevšimla napriek tomu, že vietnamskí tajní sa rozložili v hoteli neďaleko ich sídla. Niekoľko dní sa pohybovali vo väčších skupinách v okolí hotela, no aj tak tomu Nemci neprikladali žiadnu váhu.

    Následne sa do únosu malo zapojiť Slovensko. Písal o tom Denník N, ktorý poskytol článok s výpoveďami policajtov. 

    Slovensko malo podľa denníka požičať delegácii vietnamského ministra pre bezpečnosť To Lama vládnu letku, ktorá najprv mala ísť po štyroch členov do Prahy. Následne mali ísť na rokovanie s vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na Bôrik. Zo štvorčlennej delegácie sa zrazu stala dvanásťčlenná a cez Bratislavu išla kolóna niekoľkých áut s českými evidenčnými číslami. Podľa GPS, ktoré mali autá zabudované, sa zistilo, že zaparkovali na Bôriku. V jednom z áut mal byť aj unesený Vietnamec, o ktorom hovorili, že sa opil a nemá sa vietnamskému ministrovi ukazovať na oči.

    Po takmer 40 minútach rokovania medzi Kaliňákom a To Lamom sa kolóna áut presunula na bratislavské letisko, ktoré sme im požičali na let do Moskvy. To, že Slovensko poskytlo delegácii vládny špeciál na let z Prahy do Bratislavy a z hlavného mesta následne do Moskvy, potvrdilo aj naše ministerstvo vnútra. Práve o Quang Le Hongovi sa hovorí, že mal údajne v únose figurovať ako „spojka“ medzi slovenskou a vietnamskom vládou. 

    K celej veci sa konal aj mimoriadny Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý absolvoval deketor lži, po výbore obvinil médiá zo šírenia lží a zopakoval, že o žiadnom únose nevedel. Pripustil len to, že Slovensko mohlo byť oklamané. Opozícia však slovám Sakovej a Kaliňáka neverí. Viac sa dočítate TU.

    - Reklama -