Kauza únosu Vietnamca vyhrocuje situáciu v koalícii. Most-Híd žiada rázne kroky. Vnútro označuje nové informácie za sci-fi

    0
    Ministerka vnútra Denisa Saková a predseda Mostu-Híd Béla Bugár (Autor: TASR)

    Po zverejnených informáciach z nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyšiel vo štvrtok 2. augusta článok s údajnými výpoveďami slovenských policajtov. Tí mali byť svedkami únosu Vietnamca, ktorý sa konal minulý rok v júli v Nemecku.

    Podľa výpovedí zverejnených v článku Denníka N policajti údajne nevedeli, že ide o významného podnikateľa, pričom im malo byť povedané, že je to člen vietnamskej delegácie, ktorý sa opil a spadol zo schodov. V skutočnosti bol dobitý a nadrogovaný, mal zakalený pohľad. Naživo ho prvýkrát videli, keď ho prekladali z jednej dodávky do druhej. Vtedy mala zaznieť veta od šéfa protokolu ministerstva vnútra Radovana Čuláka: „Kali o tom vie, je to štátny záujem.“.

    Slovenská letka mala byť zneužitá dvakrát – keď delegáciu priviezli z Prahy do Bratislavy a následne z hlavného mesta do Moskvy. Podľa Roberta Kaliňáka mali zmeškať let a tak bol vietnamským ministrom vnútra To Lamom požiadaný, aby im letku ešte raz požičal. Údajne mali niektorým členom delelgácie chýbať doklady – pasy, ktoré malo priniesť auto z ministerstva vnútra. Malo sa tak stať po telefonáte Roberta Kaliňáka pred hotelom Bôrik, kde spomenul slovo pas.

    Na palube lietadla mal byť aj poradca Roberta Fica Quang Le Hong. Ten mal ambíciu stať sa veľvyslancom, no prezident Andrej Kiska ho nevymenoval. Nemecké média ho podozrievajú z korupcie. 

    Kaliňák: Tvrdenia o únose sú obludnosť

    Podľa exministra vnútra Roberta Kaliňáka sú medializované informácie mimoriadna obludnosť. Ako sa vyjadril, na klamlivé a zavádzajúce články si zvykol. „Sú to vymyslené veci a snaha pošpiniť Slovensko, zatiahnuť ho do tejto veci, v ktorej nefiguruje a nijako sa na tom nepodieľalo,“ deklaroval.

    „To sa proste nestalo. Mnoho vecí vyvrátil aj samotný šéf protokolu Radovan Čulák. Tento článok rozbije aj nemecká policajná správa. Žiaden takýto človek na palube vládneho špeciálu nebol. Nebol tam nikto zranený či spútaný. To nie je pravda. Nestál som pred hotelom Bôrik, netelefonoval som,“ uzavrel Kaliňák.

    Ministerstvo vnútra: Článok je sci-fi

    Do redakcie nám prišla reakcia ministerstva vnútra k popísaným skutočnostiam. Podľa hovorcu rezortu Petra Lazarova je článok úplný nezmysel, pričom obsahuje výmysly a klamstvá. Ako uvádza, má ísť o sci-fi autora.

    „Napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého, ako to popisuje článok. Veta – Kali o tom vie, je to štátny záujem. – ani žiadna podobná nikdy nezaznela,“ píše sa v stanovisku.

    Rezort vnútra vylučuje, že by sa štátne orgány podieľali na únose vietnamského manažéra do zahraničia. „O prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej,“ uvádza sa na záver v reakcii na zverejnené informácie.

    Most-Híd: Žiadame okamžité a rázne kroky

    Skutočnosti, ktoré vyšli v článku môžu spôsobiť až krízu vo vládnej koalícii. Ako píše strana Most-Híd, z výpovedí policajtov existuje dôvodné podozrenie, že Slovensko čelí vážnemu problému, ktorý presahuje hranice našej krajiny. „Takýmto konaním sa vážne poškodilo medzinárodné renomé Slovenskej republiky. Členská krajina EU sa podieľala na únose cudzieho štátneho občana, ktorý je trestne stíhaný v ďalšej krajine nášho spoločenstva. Je to bezprecedentný prípad a vyžaduje okamžité a rázne kroky,“ píše sa na stránke Mosta-Híd na Facebooku.

    Strana preto žiada tri veci, ktoré by pomohli objasniť celú situáciu. A to okamžité uskutočnenie takých právnych úkonov, vrátane zriadenia špeciálnej vyšetrovacej komisie, ktoré preveria všetky zverejnené skutočnosti. Rovnako hovorí o potrebe vyvodenia okamžitej osobnej zodpovednosti. Do ukončenia vyšetrovania chce, aby bol mimo služby postavený riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič. Chce aj ochranu policajtov, ktorí o okolnostiach únosu prehovorili.

    „Most-Híd navrhuje zvolanie Branno-bezpečnostného výboru NR SR a Výboru na kontrolu SIS s predvolaním kompetentných predstaviteľov PZ, SIS a MV v čase údajného skutku aj dnes,“ dodáva strana.

    S vyjadrením strany súhlasí minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý je jej nominant. Ako píše na sociálnej sieti, po medializovaných informáciach „budem požadovať dôsledné vyšetrenie prípadu a možné zneužitie právomoci verejného činiteľa“.

    Hrnko: Zvolám mimoriadny výbor pre ochranu a bezpečnosť

    Podľa člena poslednej koaličnej strany SNS a predsedu parlamentného výboru pre ochranu a bezpečnosť, aktuálna situácia okolo únosu Vietnamca škodí dobrému menu Slovenska. Ako uvádza, v jednoznačných veciach môže byť len jedna pravda. „Buď majú pravdu tí, čo tvrdia, že letka bola zneužitá, alebo má pravdu strana druhá. V tomto prípade by nemalo platiť to matovičovské, ja ťa oblejem hnojovkou a ty sa čisti sám. V tomto musí jedna strana dostať to, čo jej patrí,“ píše vo svojom statuse na sociálnej sieti.

    Vzhľadom k zverejneným informáciám a po podnetoch Ľubomíra Galka z SaS sa rozhodol zvolať mimoriadny parlamentný výbor pre ochranu a bezpečnosť. Ten sa bude konať vo štvrtok 9. augusta.

    „Požiadal som ministerku vnútra pani Sakovú, aby čo najobšírnejšie vysvetlila predmetnú kauzu, lebo dobré meno nášho štátu nemôže byť poškodzované nikým,“ dodáva na záver.

    - Reklama -