Na sto percent boli zverejnené klamstvá, tvrdí Kaliňák o kauze uneseného Vietnamca. Pôsobil mimoriadne nervóznym dojmom, zaznelo z opozície

    0
    Bývalý minister vnútra SR a súčasný poslanec NR SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)
    Saková pred novinármi uviedla, že slovenská strana iba poskytuje súčinnosť s nemeckými vyšetrovateľmi a za to sa vraj poďakoval aj nemecký veľvyslanec na Slovensku. Ministerka dodala, že v čase, keď mal byť cez naše územie z Berlína unesený podnikateľ Trinh Xuan Thanh, požičalo Slovensko vietnamskej delegácii vládny špeciál bezodplatne, teda bez nároku na úhradu nákladov. 
     
    To, že sa v lietadle vládnej letky vracalo viac ľudí, ako ich na Slovensko s delegáciou pricestovalo, nie je podľa ministerky Sakovej nič neobvyklé a stáva sa to pomerne bežne. 
     
    Denník N vo svojom článku tvrdil, že práve do vládneho špeciálu mali prepraviť vietnamského občana, zbitého a zdrogovaného. Vedieť o tom a podieľať sa na tom mal podľa denníka exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý v čase únosu šéfoval rezortu vnútra, ale ten zopakoval, že ide o klamstvá. 
     
    „Na sto percent boli zverejnené klamstvá… Stretli sme sa tu (na výbore) preto, že protivládny Denník N uverejnil informácie bez akýchkoľvek dôkazov. Nikto sa nezaoberá tým, čo vyvrátené fakty znamenajú,“ povedal Kaliňák po výbore. 
     
    Kaliňákova bývalá štátna tajomníčka a súčasná ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že sa vyšetrovanie bude zaoberať aj tým, čo napísali médiá. „Všetky informácie, ktoré boli uvedené v článku o únose Vietnamca, sa budú preverovať,“ prisľúbila Saková. 

    Nemecký prípad

    Ministerka trvala po branno-bezpečnostnom výbore na tom, že únos je nemecký prípad, keďže Trinh Xuan Thanh bol podľa dostupných informácií unesený vlani v júli z Berlína. 
     
    „My celý prípad nevyšetrujeme. Keď sme išli v máji na branno-bezpečnostný výbor, tak som bývalého policajného prezidenta poprosila, aby zistil, či bola unesená osoba zadaná v Schengenskom informačnom systéme, či už ako osoba, po ktorej je vyhlásené pátranie, monitorovaná osoba, alebo nezvestná osoba,“ uviedla Saková. Dodala, že bude požadovať od administrátora Schengenského informačného systému odpovede, či sa dá v databázach vyhľadať táto informácia.
     
    V rámci vyšetrovania kauzy na Slovensku boli štrnásti členovia vládnej ochranky zbavení mlčanlivosti a ministerka nevylučuje, že budú nasledovať aj ďalší. Na nútenej dovolenke je až do vyšetrenia šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý dočasne nebude vykonávať svoju funkciu.
     
    Na otázku, či jej neprekáža, že nemá dôveru prezidenta Andreja Kisku, Saková uviedla, že tú nemala ani pri nástupe do funkcie ministerky vnútra. 

    Čo na to Kaliňák?

    Po zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktoré bolo nakoniec celé neverejné, aj keď na začiatku sa poslanci pôvodne dohadovali, že prvá časť, v ktorej zaznejú utajované informácie bude neverejná, a druhá verejná za prítomnosti novinárov. 
     
    Exminister vnútra pripomenul vyjadrenie nemeckých vyšetrovateľov, ktorí deklarovali, že je pravdepodobné, že bola slovenská vláda oklamaná vietnamskou stranou.
     
    „Ja ani orgány činné v trestnom konaní sme nemali v tom čase šancu vedieť, že sa dialo niečo podozrivé,“ bránil sa exminister vnútra Robert Kaliňák. Dodal pritom, že nevidel žiadnu osobu, ktorú by zbili alebo zdrogovali pri nástupe viatnamskej delegácie do lietadla slovenskej štátnej letky, ako písali v médiách. 
     
    Tlačovka exministra vnútra sa po pár minútach zvrtla na hádku s novinármi. Kaliňák však trval na tom, že stále je na nemeckých vyšetrovateľoch, s ktorými slovenská polícia spolupracuje, aby vyšetrili, čo sa stalo. To, že by jeho ochrankár bol na palube vládneho špeciálu v čase údajného únosu Vietnamca, Kaliňák poprel. 
     
    „Polícia ani orgány činné v trestnom konaní nemôžu konať mimo zákona. Nemali sme informácie o tom, že mal byť zapojený do tohto únosu slovenský vládny špeciál, ani že sme boli oklamaní vietnamskou stranou,“ odpovedal Kaliňák na otázku, prečo slovenské ministerstvo vnútra nezačalo prípad z minulého roka vyšetrovať skôr, ako sme sa o tom dozvedeli z nemeckých médií. 
     
    Obvinenia, že pri údajnom únose Vietnamca priamo vydával pokyny, označil bývalý šéf rezortu vnútra za absurdné. Opozícia navyše podľa Kaliňáka nehovorí pravdu, ak tvrdí, že na výbore nezazneli viac než dve utajované informácie a zvyšok zasadania mohol byť teda verejný. 

    Reakcia opozície 

    Podľa poslanca a predsedu hnutia Spolu Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý sa výboru zúčastnil, pôsobil Kaliňák „mimoriadne nervóznym dojmom, čo podľa neho môže niečo naznačovať“. Ako doplnil, platí, že ani po dnešku stále nevieme, ako to vlastne celé bolo.
     
    Ku kauze sa po branno-bezpečnostnom výbore vyjadril aj podpredseda SaS a poslanec Ľubomír Galko. Ministerka Saková ho vraj svojimi argumentmi nepresvedčila. 
     
    „Dnešné rokovanie branno-bezpečnostného výboru mňa osobne výrazne posunulo v názore, že slovenské štátne orgány vrátane bývalého ministra Roberta Kaliňáka vedeli, čo idú Vietnamci urobiť na Slovensku. Netvrdím, že mali všetky podrobnosti, ale podľa toho, ako aj dnešný výbor prebiehal a podľa informácií, ktoré sme dostali a ktoré priniesli médiá a dnes neboli vyvrátené, sa moje presvedčenie či podozrenie pomaly blíži k istote,“ povedal Galko. 
     
    Za škandál opozičný poslanec označil fakt, že sa najprv poslanci na výbore dohodli, že bude rozdelený na dve časti, a nakoniec bol celý neverejný. 
     
    Podľa podpredsedu a poslanca SaS Ľubomíra Galka policajti dnes môžu mať strach vypovedať pre obavy o život. „Kaliňák hovoril, že Nemci to nedali do schengenského systému a keď sa ukázalo, že dali, tak teraz tvrdí, že to nie je podstatné. Moje očakávania sú výrazne vyššie k vyšetrovaniu na nemeckej strane než na slovenskej strane,“ povedal Galko. 
     
    Poslanec a prezidentský kandidát hnutia Sme rodina Milan Krajniak reagoval na zasadanie výboru, ktorého je členom, na svojom facebookovom profile. 
     
    „Práve sa skončil utajený výbor pre obranu a bezpečnosť ku kauze únosu Vietnamca. Nemôžem hovoriť o utajovaných skutočnostiach, ale môžem povedať svoj dojem: Som z tejto kauzy znechutený tým viac, čím viac informácií o tom mám. Jediné pozitívum vidím v tom, že je zadokumentovaných toľko vecí, aby bolo isté, že skôr alebo neskôr to bude objektívne vyšetrené. Ale pachuť už zostane,“ napísal Krajniak na sociálnej sieti.
     
    - Reklama -