Opozícia kritizuje Sakovú pre Gašpara: Úbohé a spoločensky škodlivé. Facka verejnosti. Výsmech všetkým slušným ľuďom, dodáva Farská so Šeligom

    0
    Ministerka vnútra SR Denisa Saková a bývalý prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    „S pani ministerkou Denisou Sakovou sme sa rozprávali, že by som mohol nejakým spôsobom pomáhať v bezpečnostných otázkach, už keď som končil služobný pomer ako policajný prezident. Potreboval som však čas a hlavne si vyriešiť niektoré zdravotné veci,“ vysvetlil svoje dôvody Gašpar v exkluzívnom rozhovore pre Parlamentné Listy.

    Ako zdôraznil, ide o čiastočný úväzok a jeho poradenstvo sa bude týkať hlavne otázok vnútornej bezpečnosti. Viac sme o tom písali TU.

    SaS: Činy Sakovej sú úbohé a spoločensky škodlivé

    Rozhodnutie ministerky vnútra však kritizuje najsilnejšia opozičná strana Sloboda a Solidarita.

    „Ak ministerka vnútra Denisa Saková spraví z bývalého prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara svojho poradcu, sú márne akékoľvek očakávania, že sa niečo zmení k lepšiemu,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.  

    Podľa liberálov sa Tibor Gašpar stal symbolom toho najhoršieho, čo sa Policajnému zboru môže stať.

    „Ministerka Saková, ktorá nemá ani dôveru prezidenta, opozície, veľkej časti občanov, ba dokonca aj časti koaličných politikov, preukázala totálnu absenciu dobrého politického vkusu a zmyslu pre realitu. Potom nikoho neprekvapí, že ministerstvo vnútra pod jej vedením odmietlo návrhy tretieho sektora a nový policajný prezident sa bude síce voliť podľa nových pravidiel, ale obsah zostane stále ten istý. Policajný prezident naďalej bude musieť byť človekom blízkym súčasnej vládnej koalícii, pretože jeho hlavnou úlohou bude kryť koaličné špinavosti a zlodejstvá, osobitne tie smerácke,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

    Ku skompromitovanému vedeniu NAKA, ktoré je stále vo funkciách a ktoré sa s Tiborom Gašparom zaslúžilo o kritický prepad dôvery občanov Policajnému zboru, pribudne len ďalšia koaličná figúra.

    „Také úbohé a spoločensky škodlivé sú činy bývalej pravej ruky Roberta Kaliňáka, dnes ministerky vnútra Denisy Sakovej,“ uzavrel Galko.

    Rajtár: Je to facka verejnosti

    Jozef Rajtár zo SaS hovorí o „facke verejnosti“. „Je to naozaj drzosť a nehoráznosť. Budeme požadovať, aby na ministerstve skončil, pretože je to človek, ktorý zavádzal verejnosť pri vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Keď bolo zrejmé, že ide o profesionálnu objednanú vraždu, tak on hovoril, že by mohlo ísť o feťákov,“ tvrdí Rajtár.

    Poslanec SaS zároveň dodáva, že celá opozícia bude vyvíjať enormný tlak, aby Gašpar na ministerstve skončil.

    Grendel: Saková si strelila vlastný gól

    Kritické stanovisko zaujala aj opozičná strana OĽaNO, ktorá hovorí, že Saková si Tiborom Gašparom strelila vlastný gól.

    Tieňovému ministrovi vnútra Gáborovi Grendelovi navyše prekáža, že ministerstvo nezverejnilo Gašparov plat. „Ale je to klasická stratégia Smeru, ktorý sa o ľudí kategórie ´náš človek´ vždy príkladne postará. A zase to zacvakajú daňoví poplatníci,“ uviedol.

    „Keď bol ministrom vnútra Daniel Lipšic, zverejňovali sme platy a odmeny každého funkcionára, vrátane poradcu ministra. Sú to peniaze z verejných zdrojov. Ľudia majú právo vedieť, na akú sumu si pani ministerka cení rady bývalého funkcionára, ktorý musel po verejnom tlaku odísť z čela Policajného zboru,” dodal.

    Gašpar však predpokladá, že jeho plat zverejní ministerstvo v najbližšom čase. „Gábor Grendel by sa mal pozrieť na to, akí boli poradcovia na ministerstve, keď tam bol ako hovorca a ministrom bol Daniel Lipšic. Zaujímavé, že vtedy sa poradcovia nerozoberali,“ oponuje Tibor Gašpar.

    Pčolinský: Saková priznala farbu

    Poslanec Peter Pčolinský zo Sme rodina tiež nešetril kritikou. „Tibor Gašpar a jeho ľudia de facto nikdy neodišli z ministerstva a z polície. Ministerka Denisa Saková len ´priznala farbu´. Nemyslím si, že sa čokoľvek zmení, akurát si Denisa Saková ešte viac pokazí dnes už aj tak zlý imidž,“ povedal Pčolinský.

    „Saková nepotrebuje žiadne rady od Gašpara, to skôr Gašpar potrebuje vizitku poradcu ministerky vnútra,“ dodal poslanec.

    Výsmech všetkým slušným ľuďom

    Iniciatíva Za slušné Slovensko hovorí o „výsmechu všetkým slušným ľuďom“. „Zdá sa, že na ministerstve vnútra neprebieha žiadna reflexia. Chcú všetko vrátiť do starých koľají. Je to ďalší z dôvodov, prečo sa na námestia musíme vrátiť. Opätovne spolu ukážeme, že chceme zo Slovenska slušnú a spravodlivú krajinu,“ napísali organizátori protestov na sociálnej sieti.

    Aj na to však reagoval Tibor Gašpar v rozhovore pre Parlamentné Listy: „Opäť sa vyjadrujú ľudia, ktorí nerozumejú bezpečnosti a ktorí posudzovali moju osobu bez toho, aby poznali moju prácu alebo mňa samého. Ťažko mi je reagovať na tieto nepravdivé a zavádzajúce informácie. Či už je to pán Šeliga, alebo pani Farská, tak oni predsa nemôžu poznať moju prácu a ani mňa. Všetko sú to len účelové vyjadrenia, ktoré nemajú žiaden reálny základ,“ uviedol bývalý policajný prezident.

     

    - Reklama -