Teším sa na štátnický prejav nášho tieňového prezidenta Kisku, šokovala česká politička z TOP 09. Dôvodom je postoj Zemana

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Niekoľko českých politikov sa už k výročiu okupácie z augusta 1968 vyjadrilo. Napríklad šéf komunistov Vojtěch Filip vyhlásil, že hlavnú vinu za viac ako dvadsať rokov trvajúcu okupáciu nenesú Rusi, ale Ukrajinci. Predseda ODS Petr Fiala občanov vyzval, aby si 50. výročie pripomenuli vyvesením štátnych vlajok, pretože v národe treba posilniť vlastenectvo a nenechať si túto zásadnú hodnotu ukradnúť nejakými bláznami.

    Jeden český politik sa však rozhodol mlčať. Prezident Miloš Zeman nechystá k 21. augustu 1968 žiadny zásadný prejav. To sa nepáči najmä pravicovej opozícii. Prvá podpredsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová preto vzhliada aspoň k slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý prejav chystá.

    „Už dlhšie plní Andrej Kiska funkciu tieňového prezidenta pre tých z nás, ktorí sme znechutení politikou nášho rezidenta. Som preto rada, že on nebude k ,výročiu‘ okupácie mlčať a my si budeme môcť vypočuť štátnický prejav, za ktorý sa nebudeme hanbiť,“ napísala politička na sociálnej sieti Twitter.

     

     

    Zdroj: Twitter / Markéta Adamová

    Proti vízii „tieňového prezidenta“ poslankyne Pekarovej Adamovej sa ohradil bývalý prvý podpredseda ČSSD Michal Hašek. Ten označil jej slová za „hlúpučkú agitáciu“ a pripomenul, že Andrej Kiska rozhodne nie je ideálom politickej čistoty.

    „Človek, ktorý zarábal okrem iného na biznise s chudobou, ktorý sa súdi o podivne získané pozemky pod Tatrami, ktorého firma po prezidentskej kampani mala problémy s krátením daní či ktorý útočí proti výsledkom parlamentných volieb a parlamentnej väčšine vo vlastnej krajine?“ pripomenul Hašek a poznamenal, že v prípade Adamovej zrejme platí „svoj k svojmu“. „Vďaka, takýto tieň si Česká republika fakt nezaslúži a vďaka za náš originál,“ dodal.

    Zdroj: Facebook / Michal Hašek

    Súčasne z viacerých strán zaznievali hlasy, aby sa prejav prezidenta Kisku vysielal aj v Česku. ČT24 tak nakoniec prejav Kisku bude vyslieať súbežne s RTVS.

    Na internete sa okrem toho medzi Zemanovými odporcami rozbieha akcia Neprehovorí prezident, prehovorí národ. Vyjadrenie národnej vôle má pol roka po voľbách vyzerať tak, že ľudia budú 21. augusta na balkónoch či oknách, prípadne aj v autách vyvesovať červené trenírky.

    Červené trenírky, ktoré sa od akcie skupiny Ztohoven používajú ako symbol odporu proti českej hlave štátu Zemanovi, však tentoraz majú predstavovať „odmietnutie okupácie našej krajiny vojskami Varšavskej zmluvy“.

    Vyvesením červených trenírok majú ľudia „prehovoriť za obete okupácie, za našich predkov a súčasníkov, ktorí ponížení v nej museli žiť“.

    autor: jav, mp

    - Reklama -