Odchod Británie z EÚ bez dohody? Tieto problémy by vraj mohli ostrov zasiahnuť

    0

    Britský minister pre brexit Dominic Raab si myslí, že nakoniec medzi EÚ a Veľkou Britániou k uzavretiu nejakej „rozvodovej dohody“ dôjde. Každé ďalšie rokovanie podľa jeho slov ukazuje, že sa sporné otázky postupne darí riešiť. Ale ako zodpovedný minister vraj musí počítať aj s tým, že taká dohoda sa nakoniec nemusí uzavrieť.

    Ak by k tomu predsa len došlo, zasiahlo by to predovšetkým obchod medzi oboma celkami, musela by sa nanovo nastaviť colná politika. Vláda upozorňuje, že v takom prípade by britské firmy pravdepodobne museli investovať do nových počítačových systémov na sledovanie tovaru. „Znamenalo by to koniec voľného obehu tovaru medzi Britániou a EÚ,“ tvrdí kabinet. To značne skomplikuje obchodovanie. V strednodobom a dlhodobom horizonte by tieto ťažkosti mohli byť vyvážené novými obchodnými príležitosťami mimo EÚ.

    Lenže to je iba jeden z mnohých bodov, o ktorých hovorí britská vláda. Informácie o rokovaniach kabinetu priniesla BBC.

    Vláda tiež upozorňuje, že Briti, ktorí si kúpia tovar z EÚ a pri platbe použijú kreditnú kartu, si pravdepodobne budú musieť priplatiť v dôsledku nových poplatkov. Celkovo by sa mohli spomaliť všetky platby medzi Britániou a kontinentom. Narušený však nemusí byť len tok peňazí. Brexit bez dohody môže ohroziť aj tok liekov, napríklad inzulínu, ak ho zdržia colné kontroly. Ak chcú lekári týmto problémom predísť, mali by vraj mať nemocnice aj súkromníci zásoby liekov na šesť týždňov.

    Ďalšie problémy by mohli pocítiť Briti, ktorí si jeseň života užívajú v EÚ.

    Únia národných poľnohospodárov bez obalu hovorí, že pre britské poľnohospodárstvo by rozchod s EÚ bez dohody znamenal rovno armagedon. Britských farmárov vraj táto hrozná predstava budí zo sna.

    Problémy by mohli mať aj napríklad vedci, ktorí pracujú s jadrom pre účely energetickej politiky, ako aj pre zdravotnícke účely.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -