Bratislava patrí k tým bezpečnejším mestám Európy. Pozrite, kde je to s bezpečnosťou najhoršie

    0
    Bratislavský hrad (Autor: repro youtube, mg)
    Z prieskumu spoločnosti Numbeo vyplýva, že Bratislava je na európske pomery celkom bezpečné mesto. Index kriminality, ktorý berie do úvahy celkovú kriminalitu v meste a krajine, sa v slovenskej metropole vyšplhal na 30,81, čo je podľa štatistík úroveň nízkej kriminality. Vďaka tomu sa Bratislava radí až na 77. priečku z hľadiska nebezpečnosti. 
     
    Pri zostavovaní pravidelného rebríčka nebezpečných miest vychádzali analytici z informácií z dotazníkov, ktoré vyplnili obyvatelia daných miest za uplynulých 36 mesiacov. Bezpečnosť či nebezpečnosť miest sa hodnotí na základe celkovej kriminality, či už ide o vraždy, krádeže, alebo teroristické útoky. 
     
    Bratislava síce stále patrí k tým bezpečnejším európskym mestám, ale len v máji došlo v uliciach slovenskej metropoly k smrteľnému útoku na filipínskeho občana, ktorý sa zastal svojich kolegýň a podľahol zraneniam spôsobeným útočníkom. 
     
    Nemecké ministerstvo zahraničných vecí krátko po útoku na Filipínca menom Henry varovalo svojich občanov, aby si pri ceste na Slovensko dávali pozor na mimoriadne vysokú mieru kriminality v slovenských turistických destináciách. Rezort nemeckej diplomacie varoval nielen pred drobnou kriminalitou, ale aj pred násilnou trestnou činnosťou. Varovanie pre Nemcov sa týkalo dokonca aj Obchodnej ulice v Bratislave, na ktorej Juraj Hossu 26. mája zabil mladého Filipínca. Viac sme písali TU.

    Spôsob merania

    Index kriminality pod 20 bodov je v prieskume označený ako veľmi nízky a do tejto kategórie spadá podľa spomínaného prieskumu len sedem európskych miest a z toho tri sú vo Švajčiarsku. Ide o Bern, Bazilej a Zürich. 
     
    Kriminálny index od 20 do 40 bodov, do ktorého patrí aj Bratislava (30,81), je nízky a do tejto kategórie patrí napríklad aj Praha (26,73), ktorá je na tom s bezpečnosťou lepšie ako slovenská metropola. Pokračujú kategórie miest so stredným (40 až 60), vysokým (60 až 80) a veľmi vysokým (80+) indexom kriminalitity. 
     
    Podľa prieskumu je tak kriminalita vysoká iba v jedinom európskom meste a tým je Marseille na juhu Francúzska. Index kriminality tam presahuje 60 bodov. Tesne za Marseille nasledujú talianske mestá Turín (58,01) a Neapol (57,76). 
     
    Okrem kriminality meria Numbeo vo svojom pravidelnom polročnom prieskume aj mieru bezpečia v európskych mestách, čo je vlastne opak kriminálneho indexu. Samozrejme, čím vyššia je miera bezpečia, tým je mesto považované za bezpečnejšie. 
     
    Prieskum obhajujú jeho tvorcovia tým, že v niektorých krajinách vlády síce majú detailné štatistiky založené na počte nahlásených trestných činov na občana. Tieto štatistiky sú podľa spoločnosti Numbeo dobré na porovnávanie kriminality a miery bezpečia v mestách v rámci krajiny, ale nie sú vhodné na porovnávanie v medzinárodnom meradle z viacerých dôvodov. Napríklad už len preto, že ľudia v niektorých krajinách sú náchylnejší nahlásiť kriminalitu ako v iných a okrem toho nie sú takéto dáta prístupné vo všetkých štátoch.
     
    - Reklama -