Schwarzenberg k Johnovi McCainovi: Vy tlčhubovia! Nech mu dá Pán Boh večné svetlo

    0
    Karel Schwarzenberg (Autor: Hans Štembera)

    „Zomrel John McCain. Veľký hrdina a jeden z najvýznamnejších senátorov Spojených štátov, svojho času aj kandidát na prezidenta. Teraz, keď sa už nemôže brániť, sa na neho odvolávajú rôzni tlčhubovia. Ale väčšinou úplne mylne a s absolútnym nepochopením jeho osobnosti,“ poznamenal Schwarzenberg.

    „John McCain zažil v zajatí za vojny vo Vietname najkrutejšie zaobchádzanie v tamojších väzniciach a táboroch. Všetkému, ako je známe, odolal, vrátil sa ako skutočný hrdina domov a neskôr vstúpil do politiky. Áno, volil často jasné a priame slová a podľa svojich skúseností bol najväčším odporcom všetkých diktátorov a totalitných režimov. Vedel totiž, čo to znamená. Zároveň to bol človek veľmi férový,“ uviedol Schwarzenberg.

    „Keď viedol prezidentskú kampaň a jeden z prítomných vo volebnom zhromaždení hrubo napadol druhého kandidáta, neskoršieho prezidenta Baracka Obamu, John McCain ho okamžite prerušil a povedal: S Barackom Obamom máme často veľmi odlišné názory, ale upozorňujem vás, že je to veľmi čestný človek. To bol John McCain. Nech mu dá Pán Boh večné svetlo,“ uzavrel Schwarzenberg.

    Zdroj: Facebook / Karel Schwarzenberg

    Prežil mučenie, súperil s Obamom

    Senátor John McCain bol ako vojak dlhšie ako päť rokov väzňom vietnamských komunistov. Prežil mučenie a po návrate domov sa dal na politickú dráhu, ktorá sa začala v roku 1982. V rokoch 2000 a 2008 sa uchádzal o prezidentský úrad. V roku 2000 však prehral vnútrostranícky republikánsky boj s Georgom W. Bushom. V roku 2008 medzi republikánmi uspel, ale v priamom súboji ho porazil demokratický protikandidát Barrack Obama. Server USA Today k tomu poznamenal, že vzhľadom na vtedajšiu spoločenskú atmosféru McCain v podstate nemal šancu Obamu poraziť.

    Za senátora za štát Arizona ho opakovane zvolili v rokoch 1992, 1998, 2004, 2010 a 2016. V týchto rokoch sa usiloval o presadenie reformy v oblasti financovania politických kampaní a reformy imigračnej politiky Spojených štátov. V roku 2015 sa dostal do konfliktu s prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom. Trump spochybňoval McCainovo pôsobenie v armáde v role pilota amerického námorníctva a tvrdil, že si viac cení vojakov, ktorí sa nenechali zajať.

    Rivalita medzi týmito dvoma mužmi vydržala až do senátorovej smrti. McCain Trumpa opakovane kritizoval. Predovšetkým za jeho zahraničnú politiku a príliš ústretový prístup k Rusku.

    V roku 2017 McCain oznámil, že mu lekári našli nádor na mozgu. Tento rok v auguste dal McCain najavo, že už si ďalšiu liečbu nepraje. Po pár dňoch zomrel.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -