VIDEO Neustúpim ani o milimeter. Ani jedného migranta do Česka, to som povedal. Babiš po rokovaní s premiérom Talianska

    0
    Taliansky premiér Giuseppe Conte (vľavo) a český premiér Andrej Babiš (Autor: TASR)

    V utorok sa konala avizovaná schôdzka českého premiéra Andreja Babiša s talianskym premiérom Giuseppem Contem. Po jej skončení Babiš predstúpil pred novinárov a povedal im, že neustúpi ani o milimeter a do Česka neprijme ani jedného migranta.

    „Najdôležitejšia je Líbya. Vymenili sme si informácie s Talianskom. Rokuje s Líbyou a tam situácia nie je jednoduchá. Tam dnes zachytáva až 85 percent migrantov líbyjská pobrežná stráž. Dozvedel som sa zaujímavé veci, napríklad to, že utečenci platia za cestu dvetisíc až päťtisíc dolárov, ale tí pašeráci neobchodujú len s ľuďmi, ale aj s ropou,“ poznamenal Babiš. Jeho slová priniesla na sociálnej sieti Facebook FTV Prima.

    Zdroj: Facebook/Zpravodajství FTV Prima

    „Počul od vás pán premiér Conte, že Česká republika neprijme ani jedného migranta?“ spýtala sa potom jedna novinárka. „Áno, počul to odo mňa, boli pri tom aj kolegovia. A on to chápe,“ zdôraznil Babiš.

     “V otázke relokácie sa líšime, relokácia ale nie je riešenie. Je potrebné systémové opatrenie. Keď Európa vyšle jasný signál, že neberieme, tak sa veci možno zásadne zmenia, ako to bolo v Austrálii. Dnes vypláva loď a keď ju nevezme Taliansko alebo Malta, tak ju prijme španielsky premiér,” povedal Babiš novinárom.

    Odvolal sa na Komenského

    V rámci svojej protiimigračnej diplomacie chce Babiš venovať rímskemu parku Villa Borghese sochu Jána Amosa Komenského, a to pri príležitosti 350. výročia narodenia tohto učiteľa národov, ktoré pripadá na rok 2020. “Bude to také gesto od nášho štátu. Jan Amos Komenský hovoril, že riešenie migrácie nie je presídľovanie národov, ale ich vzdelávanie. Pokiaľ budú ľudia vzdelaní, tak zostanú doma a nebudú chcieť ísť inam do Európy,” podotkol.

    Babiš chcel v Ríme podľa vlastných slov demonštrovať to, že Česko chce prísť s riešením problému migrácie. Debatami o kvótach sa podľa neho zbytočne stratili štyri roky.

    Nelegálnu migráciu musia podľa slov českého premiéra zastaviť Grécko, Španielsko, Malta i Taliansko, ktorým v tom treba finančne pomôcť – pričom s takouto podporou treba rátať i v diskusii o rozpočte Únie. Tá musí podľa neho naďalej finančne pomáhať v krajinách, odkiaľ ekonomickí migranti prichádzajú, a rokovať s Marokom, Alžírskom, Tuniskom, Líbyou a Egyptom, aby zastavili migráciu na svojich južných hraniciach. Kľúčová je podľa neho najmä dohoda s Líbyou.

    Babiš v utorok v Ríme navštívil aj ústredie misie EÚ zameranej proti pašerákom v Stredozemnom mori, tzv. Operácie Sophia. Z Ríma odletel na návštevu Malty, kde o migrácii rokoval s predsedom tamojšej vlády Josephom Muscatom.

    Európsky rozpočet sa mu vôbec nepáči

    Babiš sa okrem migračnej krízy venoval aj rozpočtu EÚ na ďalšie sedemročné obdobie. Voči návrhu bol pomerne kritický, a to zvlášť k nárastu objemu peňazí určených na bruselskú administratívu.

    „Ja som analyzoval veľmi detailne európsky rozpočet a ten sa mi vôbec nepáči,“ povedal Babiš s tým, že tento rozpočet počíta s obrovským nárastom sumy určenej na úradníkov, ale nielen to. „Je tam nový program spoločnej obrany, ktorý stúpa z dvoch miliárd na 27,“ pokračoval Babiš. Peniaze navyše by mal dostať aj európsky Frontex a český premiér by rád vedel, ako budú využité.

    Autor: TASR, mp

    - Reklama -