Švédska ekonomika pomocou utečencov len prekvitá, hlásajú tamojší ekonómovia. Ale správa pre ministerstvo odhalila, že…

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Švédskej ekonomike sa podľa agentúry Bloomberg darí lepšie ako ekonomikám väčšiny ostatných krajín EÚ. Ako je to možné? Švédi totiž majú pracovnú silu, ktorá v iných krajinách EÚ chýba – migrantov. Tí ekonomike prinesú stovky miliónov dolárov.

    Relatívne svetlá ekonomická budúcnosť sa však môže zadrhnúť. Ak 9. septembra vyhrá parlamentné voľby vo Švédsku krajne pravicová strana Švédski demokrati, zrodí sa nová vláda, ktorá bude uplatňovať oveľa tvrdšiu imigračnú politiku. Doteraz krajina prijala asi 600-tisíc utečencov. „Títo utečenci a prisťahovalci prišli presne v pravý čas,“ uviedol Lars Christensen, ekonóm a zakladateľ poradenskej spoločnosti Markets & Money Advisory.

    V roku 2014 prišiel 34-ročný Ismaiel Alkadro, cievny chirurg, ktorý žil pred vojnou v sýrskom meste Rakká. V meste, ktoré sa stalo baštou Islamského štátu. Ismaiel Alkadro pred nimi utiekol a dnes pracuje v jednej zo švédskych nemocníc. Do Švédska putoval asi štyri mesiace. Ďalších niekoľko mesiacov čakal na udelenie azylu a potom absolvoval kurz švédčiny, aby mohol zložiť lekárske skúšky a kurz tradičných pracovných zvyklostí vo Švédsku. Vie o ďalších lekároch, ktorí utiekli zo Sýrie. Tí si nenašli prácu v odbore, ale pracujú napríklad v pizzerii.

    Ekonomika eurozóny rastie v priemere dvojpercentným tempom. Švédsko sa môže pochváliť tromi percentami. Utečenci získali prácu v oblasti IT, v strojárskych podnikoch, ale aj v oblasti zdravotníctva či starostlivosti o seniorov. Ďalší utečenci našli uplatnenie ako zberači ovocia a kuchári. Veľa utečencov však zatiaľ nemá prácu. V ich skupine je asi 20-percentná nezamestnanosť.

    Ak švédski demokrati získajú 20 alebo viac percent, narušia pravdepodobne doterajšiu dominanciu tradičných strán, čo môže značne sťažiť vznik vlády.

    Švédski demokrati k takému výsledku skutočne smerujú. V roku 2014 bývalý predseda švédskej vlády Fredrik Reinfeldt vyzval svojich spoluobčanov, aby otvorili utečencom svoje srdcia. O štyri roky neskôr sa však zdá, že švédska tolerancia voči utečencom ochabuje. Mnohí ľudia si myslia, že práve vďaka utečencom rastie vo Švédsku násilná trestná činnosť, a majú strach o svoju bezpečnosť.

    Olej do ohňa priliala iná správa určená pre švédske ministerstvo financií, podľa ktorej budú Švédi na časť utečencov platiť celý život. Ide asi o 74-tisíc švédskych korún (v prepočte asi sedemtisíc eur) ročne. Podľa tejto správy nemajú mnohí migranti potrebné vzdelanie, takže pre švédskych zamestnávateľov nebudú mať veľkú cenu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -