Viem si predstaviť podporu Smeru pre Bugára za prezidenta, povedala Beňová. Nasledovala tvrdá kritika od vlastných: Nie sme na tom až tak zle

    0
    Podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) a europoslankyňa Monika Beňová (Autor: TASR)

    Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová si myslí, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by bol pre Smer najlepšia voľba ako kandidát na prezidenta. „Je skúsený a uznávaný diplomat a u nás je post prezidenta viac diplomatická funkcia, lebo do exekutívy nemôže zasahovať. Navyše má dobré renomé v zahraničí, ale je na ňom, či sa rozhodne a pôjde do tejto výzvy,“ povedala Beňová v rozhovore pre Hospodárske noviny.

    Podľa Beňovej je ťažké nájsť vhodného kandidáta pre stranu, akou je Smer. „Pri stranách, ktoré majú zároveň aj vládu a popritom majú ešte navrhovať silných kandidátov do iných volieb, je to komplikovanejšie. Vždy to najlepšie, čo v strane je, je na exekutívnych postoch. Je veľmi ťažké prehovoriť niekoho, že stiahni sa z vlády alebo z pozície štátneho tajomníka a choď kandidovať za prezidenta,” dodala s tým, že nie je pravda, že by bol Smer vyprázdnenou stranou.

    Beňová: Viem si predstaviť podporu pre Bugára

    Europoslankyňa však zároveň pripúšťa, že jedna z možností je aj podporiť nezávislého kandidáta. „Samozrejme, že ak Miroslav Lajčák nepôjde kandidovať, tak sú tu aj iné možnosti. Viem si predstaviť, že by sme podporili už niektorého ohláseného kandidáta – ako napríklad Bélu Bugára. Môžeme sa dohodnúť aj ako koalícia, prípadne viesť rozhovory ešte s niekým, kto by takúto kandidatúru absolvoval. V tomto kontexte sa hovorí o pánovi Kubišovi. Na druhej strane je Smer dosť veľká strana, aby postavila svojho vlastného kandidáta,“ uzavrela Beňová.

    Číž: Beňová stráca kontakt so svojou stranou

    Podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž tvrdí, že o kandidátovi Smeru na post prezidenta sa budú rozprávať vo vnútri strany a nie v médiách. „Takéto verejné vyjadrenia ovplyvňujú verejnú mienku a výrazne menia pomery pri posudzovaní tejto možnosti. Nevylučujem a ani nepotvrdzujem názory pani Beňovej,“ reagoval Číž.

    „Mám však pocit, že pani Beňová stráca kontakt s klubom a so svojou vlastnou stranou. Jej vyjadrenia patria na stranícku pôdu a nie do médií,“ uzavrel poslanec.

    Bugár je korektný politik

    Dušan Jarjabek zo Smeru vníma vyjadrenie europoslankyne, že by mohol Smer podporiť Bugára za prezidenta, iba ako jej osobný názor. „Nemá ho skonzultovaný s nikým. My sme sa o tom, koho navrhneme ako kandidáta za prezidenta, ešte nerozprávali ani na výbore a ani na straníckej úrovni. V tejto chvíli skutočne nevieme, koho navrhneme.“

    Jarjabek však odmieta, že by podporili Bugára. „Smer určite postaví svojho kandidáta. Asi by nebolo dobré, ak by sme takýmto spôsobom rozmýšľali bez ohľadu na to, že mám o pánovi Bugárovi veľmi dobrú mienku. On je naozaj korektný politik v tom zmysle, že na čom sme sa dohodli ako poslanci, tak to vždy dodržal. Keď povedal nie, tak to bolo nie a keď áno, tak áno. To však ešte nie je dôvod, aby Smer nepostavil vlastného kandidáta za prezidenta,“ myslí si Jarjabek.

    Kéry: Nie sme na tom až tak zle

    Okresný predseda Smeru v Zlatých Moravciach a poslanec NR SR Marián Kéry tiež odmieta možnosť, že by Smer podporil Bugára za prezidenta. „Nevedel by som si to vôbec predstaviť. Smer je stále najsilnejšia politická strana. Myslím si, že nie sme na tom až tak zle, že by sme museli podporovať predsedov iných politických strán,“ uviedol Kéry.

    Slová Beňovej Kéry hodnotí ako jej osobný názor, na ktorý má každý právo. „Myslím si, že drvivá väčšina ľudí zo Smeru má taký istý názor ako ja, že by sme mali mať vlastného kandidáta. Čo sa týka názoru Beňovej na pána Lajčáka, tak s tým sa stotožňujem. Tiež si myslím, že pán Lajčák je najlepším kandidátom na pozíciu prezidenta,“ povedal.

    Lajčák alebo Kubiš

    Bývalý minister školstva a súčasný poslanec Smeru Dušan Čaplovič si tiež myslí, že od najsilnejšej politickej strany v parlamente sa očakáva, že bude mať vlastného kandidáta a nebude podporovať iných kandidátov. „Stále si myslím, že sa môže pán Lajčák rozhodnúť, pričom by som bol veľmi rád, keby prijal kandidatúru na funkciu prezidenta.“

    Bol by teda Béla Bugár prijateľný pre Smer? Čaplovič neodpovedal priamo. „Ešte nepoznáme mená všetkých kandidátov. Napríklad stále nepredstavila svojho kandidáta Slovenská národná strana. Počkal by som si teda. Som presvedčený, že najlepšími kandidátmi pre Smer by boli bývalí ministri zahraničných vecí – Miroslav Lajčák a Ján Kubiš. Takýto návrh by som s radosťou uvítal,“ uzavrel exminister.

    - Reklama -