Toto by sa stalo, keby niekto použil Novičok na jednom z najrušnejších letísk sveta. Briti varujú pred jedom, ktorý takmer zabil ruského exagenta

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    V prípade Skripaľovcov prišli do kontaktu so životu nebezpečnou látkou „len“ dvaja ľudia, ktorí z incidentu vyviazli so život ohrozujúcimi zraneniami. V prípade, že by sa však útočníci rozhodli použiť Novičok v priestoroch letiska Heathrow, zasiahli by oveľa viac ľudí a efekt by bol vraj masívny. Do kontaktu s chemikáliou by mohlo v takom prípade dôjsť údajne až 2500 ľudí. 
     
    Štúdiu, ktorá mapuje prípadené použitie Novičoku v priestoroch londýnskeho letiska, vytvorila spoločnosť Bruhn New Tech. Táto technologická firma vyvinula softvér zameraný na zvýšenie ochrany proti útokom, pri ktorých sa škodlivé látky šíria vzduchom.  
     
    Letisko Heathrow je podľa expertov pomerne zraniteľné útokmi, ak by sa teroristi rozhodli šíriť toxíny vzduchom. Ide totiž o siedme najrušnejšie letisko na svete. Vlani odbavili na londýnskom Heathrow viac ako 78 miliónov cestujúcich. 
     
    Na takom rušnom letisku by sa podľa odborníkov z firmy Bruhn New Tech dokázala chemická či biologická látka veľmi rýchlo šíriť medzi ľuďmi, ak by hrozbu včas neidentifikovali. 
     
    Simon Bennet, riaditeľ oddelenia verejnej bezpečnosti a ochrany na univerzite v Leicesteri, tvrdí, že takýto útok na Heathrow by mohol byť katastrofálny. Bennet, ktorý sa špecializuje na bezpečnosť leteckej dopravy, pre denník The Independent uviedol, že prípadné zamorenie londýnskeho letiska látkou podobnou Novičoku by mohlo viesť k uzavretiu terminálu na niekoľko týždňov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -