Kažimír má byť kandidátom Smeru na prezidenta. Môže mať problém. Nie je vnímaný ako charizmatický líder, hovorí šéf Focusu

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Už v polovici júla preniesli Parlamentné Listy ako prvé informáciu, že hoci sa v médiách dlho intenzívne špekulovalo, že o kreslo prezidenta zabojuje súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, informácie z prostredia Smeru hovoria niečo iné.

    Podľa našich informácií by sa mal prezidentským kandidátom najsilnejšej politickej strany stať súčasný minister financií Peter Kažimír.

    O tom, že by mal Kažimír odísť z funkcie ministra po šiestich rokoch, sa špekuluje už pár týždňov. Otázne však je, či by mal Kažimír dostatočnú charizmu a šance na to, aby v prezidentských voľbách uspel. Navyše sa špekuluje, že by mal Kažimír získať post guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a ministrom financií by sa mohol stať terajší prezident Finančnej správy SR František Imrecze. Viac sme o tom písali TU.

    Reakcia ministerstva financií

    Najnovšie o tom, že Smer uvažuje o Kažimírovi ako o prezidentskom kandiátovi, píšu aj topky.sk a aktuality.sk.

    Hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová Kažimírovu kandidatúru síce spochybnila, ale nevylúčila.

    „Kvalita vašich „informácií a informátorov“ v poslednom období zlyháva. Pred niekoľkými týždňami ste zverejnili informáciu, že ´na jeseň sa v rezorte financií odohrajú zásadné personálne zmeny. Súčasný šéf rezortu Peter Kažimír údajne ašpiruje na post guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS)´. Dnes tvrdíte, že ´je dohoda v Smere, že prezidentským kandidátom bude nakoniec Peter Kažimír´. Počkáme ešte niekoľko týždňov, aby sme sa dozvedeli, na akú ďalšiu funkciu budete podpredsedu vlády a ministra financií Petra Kažimíra do tretice nominovať,“ uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.

    Pokiaľ by sa Kažimírovi nepodarilo v prezidentských voľbách uspieť, tak stále môže byť šéfom NBS, ktorým je v súčasnosti Jozef Makúch a ktorému sa končí funkčné obdobie až v roku 2021. Kvôli Kažimírovi by však zrejme odstúpil predčasne. Guvernéra vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený parlamentom.

    Rozhodne predsedníctvo strany

    Samotného prezidentského kandidáta predstaví Smer-SD po septembrovom predsedníctve strany. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Smeru-SD Robert Fico.

    „Sme strana, ktorá má povinnosť postaviť kandidáta v prezidentských voľbách,” povedal Fico s tým, že Smer-SD je podľa neho najúspešnejší politický projekt na Slovensku, aký tu bol. Zároveň podotkol, že na stranu je vyvíjaný tlak, aby predstavila prezidentského kandidáta čo najskôr. 

    Slosiarik: Kažimír môže mať s úspechom problém

    Riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik si myslí, že sila voličov Smeru je dostatočná, aby posunuli Kažimíra do druhého kola. S úspechom môže mať však problém. „Určite je pán Kažimír známy v rámci elektorátu Smeru, pričom ho voliči vnímajú ako odborníka. Otázne však je, do akej miery by ho vnímali ako adekvátneho kandidáta na prezidenta a či by vedel osloviť voličov aj iných strán, čo je nevyhnutné pre víťazstvo v druhom kole. Predpokladám, že by bol slabším kandidátom ako Miroslav Lajčák, ktorý by mal širšiu podporu v rámci iných elektorátov,“ uviedol pre Parlamentné Listy Slosiarik.

    „Hoci možno Kažimír nie je tak charizmatický ako Fico, tak aj pri Petrovi Pellegrinim viacerí pochybovali, či mu nechýba charizma, a skôr sa ako o budúcom premiérovi uvažovalo o Robertovi Kaliňákovi. Kažimír je primárne chápaný ako odborník a nie ako charizmatický líder. Z toho dôvodu by s ním nemali problém voliči Smeru, ale je to možno akási bariéra pre to, aby mohol získať ďalšie hlasy na víťazstvo,“ dodáva.

    Napriek tomu, že má súčasný minister financií dobré vzťahy aj s opozíciou, tak šéf Focusu neočakáva, že by ho v kampani šetrili. „Jednoducho bude straníckym kandidátom Smeru a preto si nemyslím, že by ho kandidáti opozičných strán šetrili či sa na neho pozerali zhovievavejšie.“

    Martin Slosiarik však čaká, ako sa celá situácia vykryštalizuje a koho nakoniec postaví Smer. „Bude od toho závisieť aj prípadne rozhodnutie iných, či budú kandidovať. Napríklad kandidát SNS môže mať potenciálnu podporu voličov Smeru, prípadne, ak by ich kandidát nebol dostatočne silný. Zdá sa, že sú známe mená na opozičnom spektre a čaká sa len, ako sa zachová OĽaNO. Toto všetko bude mať vplyv na preferencie a prieskumy, ktoré sa stanú relevantnejšie,“ uzavrel riaditeľ agentúry Focus.

    Jeden z tých lepších variantov pre Smer

    Podľa politického analytika Jána Baránka z agentúry Polis je Kažimír určite slabším kandidátom ako Lajčák. „Je to jeden z tých lepších variantov pre Smer. Šancu má, ale to má každý. Uvidíme, aká bude kampaň. Nedá sa dopredu povedať, že niekto nemá šancu. Kažimír patrí k tým, ktorý by mohol byť za optimálnych okolností úspešný. To neznamená, že vyhrá, ale že urobí dobrý výsledok,“ myslí si Baránek.

    - Reklama -