Orbán: EÚ plánuje nasadiť na vonkajšie schengenské hranice “svojich žoldnierov” namiesto maďarských vojakov a policajtov

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    “Bezpečnosť v Európe je pre prisťahovalectvo čoraz horšia. Maďarsko dokáže ochrániť svoje hranice, rozumie tomu lepšie než ktokoľvek v Bruseli, preto sa práva strážiť svoje hranice nevzdáme,” povedal Orbán. Podľa jeho vlády totiž Európska únia plánuje nasadiť na vonkajšie schengenské hranice “svojich žoldnierov” namiesto maďarských vojakov a policajtov.

    K správe o stave demokracie v Maďarsku schválenej Európskym parlamentom minulú stredu (12.9.) v Štrasburgu ministerský predseda podotkol, že aj jej samotné prijatie bolo v rozpore s princípmi právneho štátu. Orbán preto poveril ministra riadiaceho úrad vlády Gergelya Gulyása, aby urobil patričné právne kroky v mene Maďarska. Správa podľa premiéra je trestom za odpor Maďarska voči prisťahovalectvu.

    Predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány pripomenul, že správa kritizujúca stav dodržiavania princípov právneho štátu v Maďarsku predložená holandskou poslankyňou EP z frakcie Zelených Judith Sargentiniovou je kritikou činnosti vlády, a nie Maďarska a jej občanov.

    Gyurcsány kritizoval Orbánovu vládu okrem iného za podporu antisemitských osobností z maďarských dejín, za prispôsobenie si volebného systému, a vyjadril názor, že vládna strana Fidesz vytvára diktatúru. Povedal, že Orbán je diktátor a z politického hľadiska darebák.

    Predseda parlamentnej frakcie Jobbiku Márton Gyöngyös na Orbánove slová reagoval vyhlásením, že za hriechy jeho vlády bude pykať celá krajina. Sargentiniovej správa je podľa politika Jobbiku plná nepresností, avšak nemožno nevidieť, že princípy právneho štátu v Maďarsku boli zbúrané. Pripomenul tiež, že v uplynulých rokoch bolo umlčaných niekoľko opozičných médií.

    Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth vytkol premiérovi, že vo svojom prejave nespomenul odchod Maďarov za lepším životom do zahraničia, chudobu a rozbitie právneho štátu. Orbána označil za recidivistu v porušovaní zákona a oznámil, že socialisti predložia parlamentu balík zákonov na návrat k princípom právneho štátu.

    - Reklama -