Pellegrini: Spoluprácou s ČR prispievame k stabilite strednej Európy

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    V úvodnom príhovore Pellegrini privítal členov jednotlivých vlád na šiestom spoločnom rokovaní. Pripomenul tiež, že obe vlády vlani v Lednici vyhlásili rok 2018 za Rok slovensko-českej a česko-slovenskej vzájomnosti.

    “Je to zasadnutie slávnostné a je súčasťou celého radu spomienkových podujatí a osláv pri príležitosti 25. výročia štátnej nezávislosti Českej republiky a Slovenskej republiky, ale aj 50. výročia Československej jari a 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky, na ktorých sa vlády dohodli a ktoré spolu aj finančne podporili s cieľom potvrdiť a posilniť priateľstvo a spoluprácu, ako aj kultúrnu a jazykovú blízkosť medzi našimi dvomi národmi, medzi občanmi našich republík a ukázať celej Európe a celému svetu, že historický význam je nespochybniteľný ako unikátny príklad pokojného a nenásilného rozdelenia ústavnou cestou,” povedal premiér SR.

    Poukázal tiež na podľa jeho slov úspešný príbeh oboch krajín, ktoré sú už 25 rokov samostatné a sú pevnou súčasťou európskeho a transatlantického priestoru. “Majú vyspelý priemysel, konsolidované verejné financie, nie sú 'troublemakermi' Európskej únie, ale sú dôležitými motormi hospodárskeho rastu nielen regiónu, ale celej Únie,” skonštatoval Pellegrini.

    “Som presvedčený, že nové impulzy na našu spolupráci v rámci Európskej únie prinesie aj ďalší unikátny formát našej spolupráce a to sú tieto naše spoločné rokovania vlády, ako aj nadchádzajúce zasadnutie tripartity Slovenskej a Českej republiky, ktoré tiež plánujeme zorganizovať na Slovensku ešte do konca tohto roka,” zdôraznil Pellegrini.

    Košice sú podľa Pellegriniho mestom so silným česko-slovenským zázemím a historickým odkazom.

    “V Košiciach má svoje pevné zastúpenie aj početná komunita českej národnosti, popri príslušníkoch ďalších menšín. O pár dní uplynie 97 rokov od prvej návštevy československého prezidenta Tomáša Garriqua Masaryka práve tu v Košiciach. Košice sa pred piatimi rokmi stali aj hlavným mestom európskej kultúry a naozaj majú čo ponúknuť aj náročným českým turistom, ktorí vo veľkom množstve toto mesto navštevujú,” doplnil Pellegrini.

    Čo sa týka vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou, podľa Pellegriniho by bolo chybou spoliehať sa na automatizmus pokračovania blízkych vzťahov, vzhľadom na to, že 75 rokov to bol spoločný štát.

    “Teším sa preto, že naši ministri vygenerovali viaceré spoločné projekty zamerané predovšetkým na zvyšovanie kvality života občanov na oboch stranách. Už teraz by som rád vyjadril poďakovanie českej strane za starostlivosť o našu veľkú krajinskú komunitu, ako aj o niekoľko desiatok tisíc slovenských občanov, ktorí pracujú alebo študujú v Česku a sú občanmi Európskej únie,” povedal Pellegrini a poukázal na to, že premiér ČR Andrej Babiš je osobne príkladom toho, že Česká republika garantuje rovnaké práva pre všetkých občanov Európskej únie.

    Zaželal tiež, aby si obe krajiny zachovali jazykovú podobnosť cez spoločné projekty v oblasti kultúry a vysielania verejnoprávnych médií.

    - Reklama -