Islamský štát chce v vraj Strednej Ázii vytvoriť oporné body pre kalifát

    0
    Islamský štát, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Stalo sa tak v rámci stretnutia najvyšších predstaviteľov protiteroristických subdivízií bezpečnostných a špeciálnych služieb krajín SNŠ, ktoré sa koná v Kirgizsku v rámci cvičenia Issyk-kuľ – Antiteror 2018.

    Podľa Novikova sa islamisti v stredoázijskom regióne v záujme uskutočnenia svojho cieľa pokúšajú aktivovať tamojšie “spiace džamáaty (bunky)”.

    Podpredseda kirgizskej vlády Ženiš Razakov poznamenal, že teroristické hrozby v Strednej Ázii a krajinách SNŠ sa zintenzívňujú a majú dlhodobý charakter. Za obzvlášť znepokojujúcu označil skutočnosť, že teroristi sa snažia preniknúť do regiónu zo severu Afganistanu s cieľom destabilizovať situáciu v Strednej Ázii.

    Ešte v júni námestník riaditeľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Sirotkin upozornil, že IS napriek stratám, ktoré utrpel v iných častiach sveta, zostáva vážnou hrozbou.

    Riaditeľ ruského Ústavu pre strategické plánovanie Alexandr Gusev konštatoval, že “chápadlá IS” siahajú do celej oblasti Stredného východu a Strednej Ázie.

    - Reklama -