Kňaza Lajchu po jeho odpore k celibátu suspendovali. V minulosti ho spomínal bloger Benčík v článku o podporovateľoch kotlebovcov

    0
    Michal Lajcha (Autor: Facebook/ Michal Lajcha)

    Michal Lajcha, už bývalý rímskokatolícky kňaz slúžiaci v obciach Kľak a Ostrý Grúň na seba upozornil pred niekoľkými týždňami. Vtedy na svojom facebookovskom profile zverejnil fotku svojho chrbta, na ktorom má vytetovaný svoj obľúbený dvadsiatytretí žalm v hebrejčine. „I keby som mal ísť tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou,“ znie po slovensky. Odvtedy bol tŕňom v oku viacerým slovenským biskupom a rímskokatolíckej cirkvi, ktorá ťažko predýchavala to, že sa ich kňaz dal potetovať, pričom jeho počin vyvolal vášnivé diskusie.

    „Katolícka cirkev nemá záväzné predpisy ohľadom tetovania. Jeho vhodnosť či nevhodnosť záleží od okolností, podoby a motivácie,“ uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

    Kniha o celibáte

    Následne si cirkev pohneval ešte viac vydaním knihy Tragédia celibátu – Mŕtva manželka. V nej píše, že celibát je hnisajúcou ranou cirkvi a mal by byť dobrovoľný, rovnako aj, že by cirkev mala svätiť aj ženatých mužov. Dobrovoľnosť obhajuje tým, že by sa tak predišlo množstvu sexuálnych škandálov v cirkvi, ktoré za posledné roky vyšli na povrch. Danú knihu vydal v dvoch verziách – pre teológov a pre laickú verejnosť..

    Už vtedy sa v kuloároch hovorilo o tom, že by mohol skončiť z dôvodu, že sa cirkvi nebude páčiť jeho činnosť. V piatok sa to stalo realitou, keď ho suspendoval biskup banskobystrickej diecézy, pričom dostal zákaz verejne vykonávať kňazskú službu. Avšak Lajcha túto skutočnosť neberie tragicky, pretože si chce založiť rodinu a hovoril o tom, že by išiel na Úrad práce.

    O Lajchovej práci a jeho príbehu začali písať aj zahraničné médiá, napríklad The Washington post. O kňazovi písali v súvislosti s jeho knihou a celibáte, ktorým otriasajú sexuálne škandály. Názov vymyslel z dôvodu, že ženatý muž môže vstúpiť do cirkvi len v prípade, že ovdovie „To je tragédia celibátu, mŕtva manželka,“ uviedol v rozhovore pre Associated Press. Rovnako podľa neho nie je možné, aby kňaz porozumel problémom laickej verejnosti, ktorá chodí do kostola, pretože im nerozumie a mal by sa im čoraz viac priblížiť. „Je to ako rozdiel medzi tým, že sa nachádzate na vrchole Everestu a tým, že ste o tom iba počuli,“ vysvetlil.

    Lajcha a kotlebovci?

    O Lajchovi v roku 2016 pritom písal aj bloger Ján Benčík v článku, v ktorom poukázal na kňazov, ktorí v posledných voľbách podporovali kotlebovcov. Michal Lajcha bol v článku uvádzaný ako prívrženec portálu Magnificat Slovakia a kňaz vo farnosti Kľak, pod ktorú spadá aj Ostrý Grúň. Magnificat je konzervatívne kresťanské a charitatívne občianske združenie. Kedysi bol Magnificat aj politickou stranou, ktorá pôsobila na Slovensku v rokoch 2012 až 2016.

    Šéf Magnificatu Antonon Seleckým bol do roku 1989 významným katolíckym disidentom. Tým sa stal po tom, ako po jeho návrate z vojny mu zastrelili kamaráta – bratislavského kňaza Jaroslava Rusnáka. Rovnako bol členom takzvanej Bratislavskej päťky spoločne s Jánom Čarnogurským, Miroslavom Kusým, Vladimírom Maňákom a Hanou Ponickou. Selecký bol pritom kritizovaný pre jeho podporu ĽSNS pred parlamentnými voľbami v roku 2016.

    - Reklama -