Peskov zdôraznil, že dodávka S-300 do Sýrie nie je namierená voči tretím krajinám

    0
    Ruský protiraketový systém S-300. (Autor: TASR)

    Peskov súčasne zdôraznil, že dodávka S-300 nie je namierená voči tretím krajinám, uviedla agentúra Interfax.

    Na otázku, či v dôsledku dodávky komplexu S-300 nemôže v regióne dôjsť k vystupňovaniu napätia, Peskov podľa Interfaxu tiež neodpovedal.

    Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok oznámil, že Rusko v priebehu dvoch týždňov dodá sýrskej armáde raketový systém protivzdušnej obrany S-300, a to v rámci posilnenia jej bojových spôsobilostí.

    Systém je podľa Šojgua schopný zachytiť letecké útočné zbrane do vzdialenosti viac ako 250 kilometrov a zasiahnuť súčasne niekoľko vzdušných cieľov.

    Okrem toho, ako poznamenal, budú veliteľské stanovištia a samotné jednotky sýrskej protivzdušnej obrany vybavené ruskými automatizovanými systémami riadenia, ktoré okrem iného zaručia identifikáciu ruských lietadiel.

    Správe o dodávke komplexu S-300 sa objavila týždeň po tom, ako sýrska raketa nad Stredozemným morom zostrelila ruské prieskumné lietadlo Il-20. Zahynulo všetkých 15 osôb na palube. 

    Bezprostredne po incidente Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie svojho lietadla obvinilo Izrael. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruským lietadlom pripravujúcim sa na pristátie sa v čase incidentu kryli izraelské stíhačky F-16, ktoré boli na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja.

     

    - Reklama -