Odsúdili Rybaniča. Pozrite sa, aký trest dostal

    0
    Jozef Rajtár a Filip Rybanič (Autor: TASR)

    Asistent poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič je vinný zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava V na utorkovom hlavnom pojednávaní. Filipovi Rybaničovi vymeral trojročný podmienečný trest. Má sa tiež ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Rozsudok nie je právoplatný, Rybanič sa odvolá.

    „Súd neuviedol, čo presne som vyzradil, tam sa to nikde neuviedlo. Súd síce skonštatoval, že som screenshoty urobil, ale reálne informácie neuviedol. A teda, komu som to posunul a kedy. Prioritou pre Rybaniča je to, aby sa na celú vec pozreli odborníci z Luxemburska. A aby sa vyjadrili, ako by sa v danej situácii malo konať. A to z dôvodu, že akýkoľvek kanál daný človek zvolí v prípade, že sa dozvie o tom, že jeho nadriadený niečo spravil, tak sa to dozvie ministerstvo vnútra. Podľa Rybaniča nejde iba o našu problematiku, ale aj problém celej Európskej únie.

    Dodáva, že sa tým chcú zaoberať a plánujú urobiť smernicu. „Už keď sa prípadom zaoberáme, tak to riešme naplno a zapojme do toho aj Luxembursko. Počíta s odvolacím konaním a chce, aby sa to dostalo na kraj. Rozhodnutie súdu však rešpektuje.

    O výške trestu si myslí, že ide o absolútne najnižšiu možnú hranicu, ktorá bola v skutkovej veci možná. Okrem pár priestupkov za parkovanie nikdy nebol trestaný, čiže nepočítal s tým, že by išiel sedieť. To, že sa má ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, nechcel komentovať, avšak z ľudskej stránky považuje za horšie vypočutie si verdiktu o podmienke.

    „Celú situáciu určite neľutujem, myslím si, že to môže mať nejaký prínos, len tomu treba dať priestor,“ uviedol Rybanič.

    Rajtár: Išlo o neakceptovateľný proces

    Sudkyňa, ktorá rozhodovala o Rybaničovom treste, sa na pojednávaní vyjadrila, aby sa prokurátor zamyslel nad tým, či by nemali trestne stíhať aj práve Jozefa Rajtára, ktorému Rybanič robil asistenta. A to z dôvodu, že celý príkaz nariadil on. Podľa saskára sa to od sudkyne od začiatku procesu dalo čakať. „Svojimi otázkami navádzala ľudí, ktorí tam boli ako svedkovia, dokonca aj samotného Roberta Kaliňáka k odpovedi, ktorú si sama dopredu pripravila, čo je podľa trestného poriadku absolútne neakceptovateľné,“ uviedol Rajtár.

    Podľa neho bol daný proces na úrovni rozvojových krajín, potom však dodal, že podobný proces na svete snáď ani neexistuje. Ako uvádza, od začiatku Filipa Rybaniča oslovovala páchateľom, čo znamená, že dopredu stanovila rozsudok, pričom sa podľa liberála následne snažila k danému rozsudku dopracovať, a to akýmkoľvek spôsobom. „A to ignorujúc zákony, ústavu, smernice Európskej únie. Toto je absurdný postup, pričom neviem, v ktorých krajinách sa takto uplatňuje. V prípade Roberta Kaliňáka je úplne absurdné, že on ako hlava korupčnej mafie,vystupoval na verejnosti ako poškodený a zastrašoval ľudí a využíval súdne procesy na zastrašovanie ľudí,“ konštatoval.

    Dodal, že v snahe o slušné Slovensko bude pokračovať a trestné oznámenia, ktoré na neho podával Ladislav Bašternák, ho posilnili a nezľakol sa ich. Rovnako sa vyjadril aj k tomu, prečo v danom pojednávaní nevypovedal. „Ako poslanec mám právo nevypovedať. Tento proces bol od začiatku inscenovaný a vedený nezákonným spôsobom. To sme aj dokázali právnou analýzou. Rovnako aj súd bol vedený nezákonným spôsobom. Je neprijateľné sa danému procesu takýmto spôsobom zúčastňovať“. Dodal, že v inej krajine by bol celý proces obnovený od začiatku a teší sa na to, kedy bude celý proces zverejnený. Pretože vtedy vedia poukázať na to, že bol vedený nezákonne.

    “S predmetným rozhodnutím nesúhlasíme, považujeme viaceré otázky za sporné, porušenia sme vymenovali veľmi presne. Preto sme podali odvolanie. Musíme si ale počkať na odôvodnenie rozsudku a z toho budeme potom vedieť podrobnejšie. Dnes to bolo zo strany sudkyne stručné a mnohé otázky podľa mňa ostali otvorené,” povedal obhajca Marek Para.

    Filip Rybanič mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

    Autor: PH/TASR

    - Reklama -