Remišová sa sekla. O mesiac skôr oslavovala 100. výročie vzniku Československa

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    „Dnes si pripomíname 100. výročie založenia Československa, jedného z najvýznamnejších počinov nášho národa. Bez vzniku Československa pri rozpade rakúsko-uhorskej monarchie by bola cesta k samostatnému Slovensku omnoho komplikovanejšia. Založenie spoločného štátu nebolo vôbec jednoduché a naša vďaka patrí mnohým Slovákom a Čechom, ktorí sa roky snažili o jeho vznik,“ napísala v piatok 28. septembra Veronika Remišová.

    Záujmy štátu sa podľa nej presadzujú tvrdou prácou a diplomaciou. „Nie mávaním vlajkou a prázdnymi rečami, ako to niekedy vidíme aj dnes. Pred 100 rokmi spájala ľudí hlboká túžba po vlastnom štáte a pre túto myšlienku dokázali prekonať mnohé odlišnosti. Dnes vlastný štát máme, ale spoločnosť je čoraz viac rozdelená. Potrebujeme znovu hľadať spoločnú štátotvornú víziu a hodnoty, na ktorých má spravodlivé a úspešné Slovensko stáť,“ uzavrela poslankyňa.

    Remišovej mesačný posun

    Problémom je však to, že vznik Československa si nepripomíname 28. septembra, ale 28. októbra, keďže ten deň bola v roku 1918 vyhlásená nezávislosť päťčlenným Národným výborom v Prahe a to v súčinnosti so zahraničnou akciou Česko-slovenskej národnej rady, ktorá sa už o štyri dni skôr vyhlásila za dočasnú vládu nového štátu.

    Slovenská republika si navyše pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa, ktorým sme sa prihlásili 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného Česko-slovenského štátu, mimoriadnym jednorazovým štátnym sviatkom 30. októbra.

    Veronika Remišová sa tak zrejme pomýlila, keďže majú dnes Česi štátny sviatok Deň českej štátnosti, ktorým si tiež pripomínajú svojho patróna sv. Václava. Po zhruba dvadsiatich minútach, keď si Remišová túto chybu uvedomila, svoj status zmazala.

    Zdroj: Facebook / Veronika Remišová

    - Reklama -