Politológ: Zeman výrokmi o fackovaní Rómov zvyšuje etnické napätie

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    V každom meste a v každej obci hovorím nejaké provokatívne vety. Tak mi dovoľte, aby som jednu povedal aj v Kojetíne. Rozhodne nie som priateľom komunizmu, ale za komunizmu Rómovia museli pracovať. Väčšinou pracovali ako kopáči. A keď odmietli pracovať, označili ich za osoby práce sa štítiace a išli do väzenia,” uviedol prezident v Kojetíne.

    V rozhovore pre server Lidovky.cz politológ Lukáš Novotný konštatoval, že výroky tohto typu zvyšujú etnické napätie v spoločnosti. Voči Rómom sa pritom prezident nevymedzil prvýkrát. Pred rokom v relácii TV Barrandov tvrdil, že väčšinu neprispôsobivých tvoria Rómovia. Len asi 10 percent sú podľa prezidenta takzvaní “bieli flákači”.

    Touto skratkou sa (Zeman) perfektne približuje mysleniu priemerného Čecha. Toto presne mu prináša body. Či sa tak má vyjadrovať prezident, to už je druhá otázka, pretože to napomáha určité etnické napätie. Namiesto toho by sa mal skôr prezident v problémových regiónoch pokúšať ponúkať riešenia,” uviedol v rozhovore Novotný.

    Prezident by mal skôr ponúkať riešenia a usilovať sa o väčšiu integráciu Rómov do spoločnosti. Prezident však zamlčal, že práve komunisti zlyhali v pokusoch o integráciu. Novotného by vraj tiež zaujímalo, či by Zeman dokázal predstúpiť pred svojich rómskych  spoluobčanov a zopakovať svoje výroky im do očí.

    Keď ho o vyjadrenie k celej kauze požiadal hradný hovorca Jiří Ovčáček, konštatoval, že výroky pána politológa nikoho nezaujímajú.

    - Reklama -