My vám tie rakety jednoducho zničíme, pohrozili USA Rusku. Ale vraj to mysleli inak…

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Hutchisonová obvinila Rusko z porušovania Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, ktorú uzavreli vtedajší vodcovia Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a Spojených štátov Ronald Reagan. Zmluvu podpísali vo Washingtone 8. decembra 1987 a nadobudla platnosť 1. júna nasledujúceho roku. Tento rok teda táto prelomová dohoda oslávila štyridsať rokov svojho trvania, ale len niekoľko mesiacov po okrúhlom výročí sa jej dodržiavanie verejne spochybňuje.

    Dohady o porušovaní zmluvy zo strany Ruska sa vedú medzi oboma veľmocami už dlhšie a Moskva všetky obvinenia rezolútne odmieta. Slová Hutchisonovej však napätie ešte eskalujú. Obzvlášť po tom, ako v rozhovore s novinármi spomenula aj možnú reakciu americkej strany. „Existuje možnosť reagovať v prípade pokračovania vo vývoji týchto zbraní prostredníctvom preventívneho útoku,“ uviedla americká veľvyslankyňa pri NATO pred udivenými novinármi.

    „Je to, samozrejme, naša voľba. Hlavnou otázkou však je, čo by sme mali robiť, keby bola raketa vyslaná a mohla zasiahnuť územie niektorého nášho európskeho spojenca alebo dokonca územie samotných Spojených štátov,“ rozvíjala Hutchisonová ďalej svoju tézu. Reakcia Moskvy bola okamžitá a ruské ministerstvo zahraničia ústami svojej hovorkyne americkú veľvyslankyňu napomenulo za „nebezpečnú rétoriku“.

    „Ten, kto vydáva takéto vyhlásenia, si zrejme neuvedomuje, aké nebezpečné dôsledky môže taká rétorika mať,“ uviedla podľa tlačovej agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. O niekoľko hodín neskôr už Hutchisonová svoje slová na Twitteri trochu zmiernila. „Nehovorila som o možnosti preventívneho útoku proti Rusku. Moskva však musí dodržiavať podmienky dohody, inak musíme zvažovať všetky možnosti, ako chrániť záujmy USA a NATO,“ napísala Hutchisonová.

     

     

    Zdroj: Twitter / Ambassador Hutchison

    Ako konštatuje britský ľavicový denník The Guardian, hrozba preventívneho útoku nemá od konca studenej vojny obdobu. Redakciou denníka oslovení experti sa všeobecne zhodujú, že Hutchisonová sa zrejme nechcela vyhrážať útokom, ale zle sa vyjadrila. Hans Kristensen z Federácie amerických vedcov tvrdí, že tým však nahrala paranoidným ruským stratégom, ktorí jej slová využijú vo svojej propagande. „Mala by všetko objasniť, aby nezostali žiadne pochybnosti,“ uviedol Kristensen.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -