VIEME PRVÍ Harabinov senát rozhodol o obvinených z Kuciakovej vraždy. Takýto je verdikt!

    0
    Štefan Harabin (Autor: OS)

    O sťažnostiach obvinených v trestnej veci Tomáš Sz. a spol. rozhodoval v zmysle Rozvrhu práce NS SR na rok 2018 senát 4 T v zložení P. Farkaš, Š. Harabin, P. Príbelský. Tí nakoniec sťažnosti obvinených Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Aleny Zsuzsovej zamietli. „Dôvody väzby tak, ako boli navrhnuté prvostupňovým sudcom, naďalej trvajú a sú dané,“ uviedol pre Parlamentné Listy ústavný sudca Štefan Harabin.

    Ako dôvod daného rozhodnutia uviedol, že je milo prekvapený mimoriadne kvalitnou prácou policajtov a vyšetrovateľov, čo sa týka jednotlivých procesných úkonov. „Za posledných minimálne desať rokov som nemal tak kvalitne zdokumentovanú vraždu na stole najvyššieho súdu. Takto perfektne trestno-právne spracované dôkazy týkajúce sa násilných trestných činov a vrážd boli pred rokom 1989,“ vysvetlil. Na druhej strane je však smutný z toho, že takáto práca nie je vykonaná aj pri iných vraždách. „Svedčí to o tom, že práca polície a prokuratúry je v rozklade,“ uviedol.

    Podľa neho by bolo mimoriadne svetlým signálom do budúcnosti, ak by sme išli rovnakým trendom ako v prípade vyšetrovania vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Dodáva, že štát nemôže robiť rozdiely medzi vraždami, pretože všetky násilné trestné činnosti musia mať rovnakú prioritu z hľadiska dokumentovania dôkazov. Vysvetlil, že ak sa robia rozdiely medzi prípadmi, tak to má za následok, že páchateľom stúpa sebavedomie – a teda mafiánom, politickým mafiánom a korupčníkom.

    „Myslia si, že si môžu dovoliť všetko. O tom svedčia aj informácie o prípravách vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho. To je niečo strašné. Treba povedať, že kriminálnikom a mafiánom narastá sebavedomie aj vtedy, ak ústavní činitelia nedodržiavajú zákon,“ povedal, pričom narážal na konanie Andreja Kisku pri vymenovaní, respektíve nevymenovaní niektorých ústavných sudcov v minulom roku či na nerešpektovanie rozhodnutí Najvyššieho súdu SR bývalým premiérom a ministrom vnútra a poškodzujú tak celý rad občanov. Dodal, že ide o procesy, ktoré spolu navzájom súvisia, pričom práve tie majú negatívne dôsledky na fungovanie právneho štátu či na dôveryhodnosť justície.

    Rovnaká cena životov

    Harabin sa tiež obul do exministra a advokáta Daniela Lipšica pre jeho slová o dôveryhodnosti justície. „On ako jediný občan Slovenska dostal podmienku za trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti  pri dopravnej nehode na priechode pre chodcov a porušil dve dôležité povinnosti. Každý iný občan v tomto prípade dostal nepodmienečný trest, a tento človek bude hovoriť o dôveryhodnosti justície? Podľa môjho názoru je zrejmé, že tento verdikt súdu bol skorumpovaný a pani Žitňanská nepodala dovolanie,“ konštatoval vo videu. Konštatoval, že všetky tieto veci súvisia aj s vraždou novinára a jeho snúbenice.

    Na otázku, či tento posun a kvalitná práca súvisí aj so zapojením medzinárodného tímu, odpovedal, že nie. Podľa neho by sa medzinárodný tím mal venovať každej vražde, aj keby bola napríklad v obci Ubľa v okrese Snina. „Má život novinára rozdielnu cenu ako u poškodeného v Ubli,“ pýta sa. Vysvetlil, že keby sme túto vec pripustili, tak by išlo o politizáciu vyšetrovania aj páchania trestnej činnosti, pretože jednu vraždu by vyšetrili a druhú z politických dôvodov nie. Či sa v spise nachádza informácia o objednávateľovi, nepovedal. Uviedol, že by bol posledným, ktorý by niečo také zverejnil, pretože ide o nezákonnú vec.

    Harabin: Zaujíma ma len spis a dôkazy

    Sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin sa ešte v pondelok pre Parlamentné Listy vyjadril, podľa čoho bude rozhodovať. „Za mňa ani hlupáci, ani politici a ani tretí sektor nerozhodujú, nerozhodovali a ani nebudú. U mňa sa rozhoduje podľa spisov a dôkazov, a nie podľa mediálnych bublín. Na mňa nikdy nemôže byť žiaden tlak. Mňa zaujíma len spis, dôkazy a zákon, nič viac. Pokiaľ sa sudca neodosobní od rôznych vplyvov, tak nie je sudcom. Sudca predsa nemôže rozhodovať podľa politikov, želaní oligarchických skupín, médií, prípadne spravodajských hier či ulice. Ulica a ľudia nepoznajú spis,“ uviedol.

    Podľa Harabina je však bieda slovenskej politiky, keď sa k celej záležitosti vyjadrujú rôzni politici bez toho, aby mali možnosť nahliadnuť do spisu. „Voči takýmto ľuďom by mal okamžite zasiahnuť generálny prokurátor a súdiť ich za ohováranie, krivé obviňovanie a podobné nezákonnosti,“ myslí si sudca Najvyššieho súdu SR. Viac sme o tom písali TU.

    - Reklama -