Harabin o obvinených z Kuciakovej vraždy: TAKTO rozhodnem!

    0
    Štefan Harabin (Autor: TASR)

    „O sťažnostiach obvinených v trestnej veci Tomáš Sz. a spol. bude v zmysle Rozvrhu práce NS SR na rok 2018 rozhodovať senát 4 T v zložení P. Farkaš, Š. Harabin, P. Príbelský. O sťažnostiach rozhodne NS SR, ako súd sťažnostný, na neverejnom zasadnutí,“ uviedla ešte v piatok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová s tým, že sťažnosti obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo štvrtok (4. 10.) doručili na Najvyšší súd SR.

    Harabin: Zaujíma ma len spis a dôkazy

    Sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin pre Parlamentné Listy potvrdil, že v danej veci je predsedom senátu a aj spravodajcom. „Spis aktuálne študujem. Rozhodovať budeme zajtra (9. 10. – pozn. red.),“ povedal.

    Harabin sa dotkol aj kritiky voči jeho osobe s tým, že by mohol obvinených prepustiť na slobodu. „Za mňa ani hlupáci, ani politici a ani tretí sektor nerozhodujú, nerozhodovali a ani nebudú. U mňa sa rozhoduje podľa spisov a dôkazov, a nie podľa mediálnych bublín. Na mňa nikdy nemôže byť žiaden tlak. Mňa zaujíma len spis, dôkazy a zákon, nič viac. Pokiaľ sa sudca neodosobní od rôznych vplyvov, tak nie je sudcom. Sudca predsa nemôže rozhodovať podľa politikov, želaní oligarchických skupín, médií, prípadne spravodajských hier či ulice. Ulica a ľudia nepoznajú spis,“ dodal.

    Podľa Harabina je však bieda slovenskej politiky, keď sa k celej záležitosti vyjadrujú rôzni politici bez toho, aby mali možnosť nahliadnuť do spisu. „Voči takýmto ľuďom by mal okamžite zasiahnuť generálny prokurátor a súdiť ich za ohováranie, krivé obviňovanie a podobné nezákonnosti,“ myslí si sudca Najvyššieho súdu SR.

    Pôjde teda o náročné rozhodovanie? „Samozrejme, že každá vražda je náročná. Tento spis sa však nevymyká z kategórie vrážd, ktoré sme pojednávali,“ priblížil Harabin.

    Likvidácia Šufliarskeho?

    Médiá pred pár dňami navyše priniesli informáciu, že minimálne dvaja z obvinených z vraždy Kuciaka, Alena Zs. a Tomáš Sz. mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho. Viac sme o tom písali TU.

    Štefan Harabin však uviedol, že v spise sa táto informácia nenachádza. „Ak je to skutočne tak, že by sa pripravovala vražda Šufliarskeho, tak je to len dôsledok katastrofálneho stavu polície a prokuratúry, lebo keby bol na čele prokuratúry človek, ktorý nie je politický nominant a stíha všetky trestné činy, tak by si nikto nedovolil pomyslieť na takéto agresívne akcie. Spis sa ale týka iba štyroch obvinených z vraždy Kuciaka a jeho snúbenice,“ uzavrel Harabin.

    - Reklama -