Iveta Radičová: Štýl politiky štvrtej cenovej odmietam. Keď sa do politiky vrátia džentlmeni, vrátia sa do nej aj ženy

    0
    Profesorka sociológie a bývalá premiérka Iveta Radičová (Autor: SITA)

    „Nielen Slovenská republika, ale krajiny v postkomunistickom režime majú niekoľko problémov s demokraciou, veľmi hlbokých problémov, ktoré by som nazvala podobou defektnej demokracie. Zažívame stranícku okupáciu štátu. Inštitúcie nefungujú tak, ako by mali fungovať. Nefunguje dostatočne polícia, justícia, prokuratúra,“ rozhovorila sa Radičová o takzvanej oligarchickej demokracii.

    „Problém, ktorý nás ťaží, je veľmi vysoká miera korupcie. Súboj s ňou je niekedy až zúfalý, donkichotovský,“ podotkla Radičová s tým, že ide o súboj s klientelistickými sieťami, často v podobe veľmi ostrých mafií. „Hlavnou zradou našich demokracií je nedodržiavanie princípu deľby moci,“ dodala Radičová.

    „V krajinách, kde je demokratický režim štátu, dochádza k fenoménu recesie demokracie, ústupku demokratických princípov, zlyhávania demokracie a príklonov k autoritatívnym režimom,“ povedala Radičová. „Patríme do kategórie krajín s takzvanou defektnou demokraciou, kde niektoré hlavné piliere demokratického režimu hlboko zlyhávajú. Demokracia predpokladá mnoho ďalších vecí, ako je funkčný štát, právny štát, spravodlivosť v štáte…“ uviedla Radičová.

    „Politika má svoju zodpovednosť za stav vecí verejných,“ poznamenala tiež Radičová a vyjadrila sa k zodpovednosti politikov. „Zodpovednosť za atmosféru v spoločnosti určite áno, zodpovednosť za silu mafie v spoločnosti určite áno,“ pokračovala.

    Radičová však sama kandidovať za prezidentku opäť nechce. „Pevne verím, že ľudia rozumejú môjmu rozhodnutiu. Nestačí mať motív a odhodlanie, treba mať odolnosť voči špine spojenej s kampaňou. A ja ju nemám,“ podotkla s tým, že nechce dovoliť osobné útoky voči sebe a svojej rodine. „Štýl politiky štvrtej cenovej skupiny odmietam,“ povedala rázne Radičová s tým, že zo seba nenechá urobiť rohožku. Uznáva však, že v politike chýbajú ženy. „Jediná možnosť je, aby sa do politiky vrátil spor, ktorý je vecný, a odsunul spor, ktorý je vulgárne emotívny a neľudský. Ak sa toto podarí a do politiky sa vrátia praví džentlmeni, tak my ženy nebudeme mať žiaden problém sa takejto súťaže zúčastniť,“ skonštatovala Radičová na záver.

    Video nájdete na webe Aktuálně.cz.

    - Reklama -