Fotky a svedectvá. Klamal Putin? Už vraj spoznali aj druhého údajného traviča Skripaľa

    0
    Alexander Petrov (vľavo) a Ruslan Boširov (Autor: TASR)

    Do Veľkej Británie pricestovali krátko pred použitím Novičoku Ruslan Boširov a Alexander Petrov. Najprv sa podarilo identifikovať prvého z dvojice, ktorým je plukovník ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU Anatolij Čepiga. Skutočné meno jeho kolegu však zostávalo doteraz skryté. Až teraz prichádza Bellingcat s tým, že Alexander Petrov je v skutočnosti Dr. Alexander Miškin a takisto pracuje pre GRU.

    Server Bellingcat tvrdí, že k tomuto záveru došiel na základe svedectiev niekoľkých zainteresovaných ľudí a vďaka získaniu dôležitých dokumentov. „Podľa našich informácií sa Alexander Miškin narodil 13. 7. 1979 v obci Lojga v Archangeľskej oblasti. Vyštudoval vojenskú akadémiu, konkrétne odbor vojenský lekár pre ruské námorné ozbrojené sily. Počas štúdií ho oslovila GRU a od roku 2010 sa stal pod novou identitou (Alexander Petrov) spravodajcom,“ píše server.

    Ako Bellingcat uvádza, v období medzi rokmi 2011 a 2018 pod týmto menom v rámci plnenia rôznych misií vycestoval niekoľkokrát do zahraničia. „Okrem iného na Ukrajinu do samozvanej Podnesterskej moldavskej republiky. Na rozdiel od Čepigu si Miškin pod svojou novou identitou zachoval svoj pôvodný dátum narodenia. Od začiatku septembra 2014 mali Miškin aj Čepiga zaregistrovanú adresu bydliska v mieste, kde sídli veliteľstvo GRU. O niekoľko týždňov neskôr sa presťahovali do luxusných bytov.“

    Presná vojenská hodnosť Miškina nie je známa, ale podľa odpracovaných rokov a svojho zamerania by mohol byť aktuálne plukovník. „Hovorili sme priamo s ľuďmi, ktorí poznajú Miškina nielen z jeho pôsobenia v Moskve, ale aj priamo z jeho rodnej obce,“ dodáva Bellingcat s tým, že ďalšie podrobné informácie vrátane spôsobu, ako sa podarilo Miškina identifikovať, obsahuje úplná správa zverejnená na serveri.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -