A tie deti majú právo voliť? Silný komentár Václava Klausa mladšieho k voľbám

    0
    Václav Klaus mladší (Autor: Daniela Černá)

    „Účasť pod päťdesiat percent v kedysi najpopulárnejšom type volieb (komunálnych) je varujúca. Ľudia sú unavení z neustálych volieb, stráca sa základná štruktúra: občan-rodina-obec-štát. Teda priestor, kde sa každý prirodzene identifikuje. Okrem schizofrenikov sa každý identifikuje sám so sebou, pochopiteľne. Postarať sa sám o seba a svoj život v prvom rade. Potom je rodina, kam patríte. Žiadne kraje, únia nejakého svetadiela, globálne dobro – to nemá demokratickú oporu – je to len ľudský konštrukt. Nič prirodzené,“ uviedol Klaus mladší na webe Novinky.cz a zopakoval svoju myšlienku, že by sa mal zrušiť Senát.

    „A ešte tu máme fenomén zmeny. Mladých ľudí, úplne nových formácií. Mám k tomu jeden postreh. Dnes oslavuje moja staršia dcéra dvadsať rokov. Na oslave jej to veľmi pristalo, začína študovať dosť ťažkú prírodovednú vysokú (biotechnológia liečiv) – všade sa tým chválim, aj keď je to zo 75 % zásluha mojej prvej ženy,“ pokračoval Klaus mladší so slovami, že ho tá dvadsiatka trochu sociologicky trkla.

    „Môj starý otec ukončil ,strednú školu‘ v šestnástich a celý život poctivo pracoval ako účtovník. Môj otec maturoval v sedemnástich, promoval na VŠE v 22 rokoch a tiež mu to stačilo na živobytie. Ja som maturoval v osemnástich, no a dcéra začína vysokú v dvadsiatich. Rok-rok-rok-rok. Zvláštne. Sú vari deti teraz neskôr vyspelé fyzicky? Nekonečné pobyty v školských laviciach do dvadsiatich šiestich. Pritom volia už od osemnástich. Ale nebolo to azda myslené tak, že volia ,platcovia daní‘ pôvodne – občania štátu, ktorí pracujú a chcú rozhodovať o svojich daniach?“ spýtal sa Klaus mladší.

    „Táto sociologická zmena – preťahovanie akéhosi polodetstva – je dôležitejší faktor spoločnosti, než či dostal o pol percenta viac Čižinský alebo Pospíšil (oboch volilo asi sedem percent Pražanov zapísaných vo volebných zoznamoch),“ uzavrel.

    „Zatiaľ som nikde nečítal o aktivite ruských hackerov počas komunálnych volieb. Čo sa to deje?“ zavtipkoval si ešte Klaus mladší na svojom facebookovom profile.

    Zdroj: Facebook / Václav Klaus ml.

    - Reklama -